Noord-Korea vuurt opnieuw korte-afstands-raket
19 May 2013, 16:00
foto


Er zijn projectielen afgevuurd op de oostkust na drie soortgelijke "provocaties" een dag eerder, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau. Noord-Korea heeft opnieuw een korte-afstands-raket uitgetest vanuit zijn oostkust. Het is de vierde in twee dagen.

Ondanks pleidooien van Zuid-Korea en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon om de lanceringen te stoppen in deze tijd van hoge spanningen, blijft Noord-Korea doorgaan.

De geleide raket is zondagmiddag afgevuurd in de East Sea (Zee van Japan), heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie gezegd aan het persbureau AFP zonder verder uit te weiden.

Geen details
Noord-Korea heeft zaterdag vanuit zijn oostkust drie korte-afstands-raketten afgevoerd, kennelijk als onderdeel van een militaire oefening. "Noord-Korea vuurde vanmiddag een korte-afstands-raket als hij gisteren deed in de Zee van Japan,” citeert het Zuid-Koreaans persbureau Yonhap een militaire ambtenaar. Er zijn verder geen details verstrekt.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei dat hij bezorgd was over de lanceringen van korte-afstands-raketten door Noord-Korea. Hij drong er bij Pyongyang op aan af te zien van verdere lanceringen en terug te keren naar de vastgelopen nucleaire gesprekken met wereldmachten.

'Provocerende actie'
Ban, die tijdens een bezoek aan Moskou met het Russische staatspersbureau RIA Novosti sprak, noemde de lancering van zaterdag een "provocerende actie".
Lanceringen van korte-afstands-raketten door het noorden zijn niet ongewoon, maar, na de recente waarschuwingen van de communistische staat van dreigende nucleaire oorlog, hebben dergelijke acties de bezorgdheid over de veiligheid van de regio verhoogd.

De spanning op het Koreaanse schiereiland is in de afgelopen maand afgenomen in de afgelopen maand, nadat zij gedurende weken hoog was opgelopen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Pyongyang strengere sancties opgelegd nadat deze in februari zijn derde kernproef had uitgevoerd.

Wekenlang gaf het Noorden bijna dagelijks waarschuwingen van een dreigende nucleaire oorlog met het Zuiden en de Verenigde Staten van Amerika.

Industriële park
De Zuid-Koreaanse minister van Eenwording heeft de raketproeven bekritiseerd en noemde ze betreurenswaardig. Hij heeft er bij de Noord-Koreaanse autoriteiten op aangedrongen de spanningen te verminderen en gesprekken aan te gaan over de in buitenwerking stelling van het inter-Koreaanse industriële park in de grensstad Kaesong in het Noorden.

Zuid-Korea heeft begin deze maand al zijn werknemers teruggetrokken uit de industrie-zone nadat Noord-Korea zijn 53.000 werknemers had teruggeroepen naarmate de spanningen toenamen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May