NCCR alert op wateroverlast in diverse delen land
18 May 2013, 01:00
foto
Overste Jerry Slijngaard, coördinator van NCCR, spreekt de mensen die geëvacueerd zijn toe. (Foto: BIC Marowijne)


Diverse gebieden in het land hebben te kampen met overlast. Het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR) houdt de situatie nauwgezet in de gaten. Overste Jerry Slijngaard, coördinator van het NCCR, zegt dat de situatie in Moengo, het Lawa-gebied, Tapanahony, Wit Santie, Weg naar Zee, Para en Saramacca het ergste is. Ruim tweehonderd personen van dorpen langs de Cotticarivier zijn geëvacueerd. Ook in Wit Santie moesten mensen hun woning verlaten, maar ze zijn intussen teruggekeerd.

Slijngaard zegt aan Starnieuws dat het NCCR in diverse districten mensen getraind heeft hoe ze moeten handelen bij rampen. "In Moengo heeft dat prachtig gewerkt. De bestuursdienst wist precies wat er gedaan moest worden en heeft gelijk gehandeld. De training is in de praktijk gebracht daar. Wij zijn er niet om rampen te bestrijden, maar om deze te beheersen", legt Slijngaard uit. Een delegatie onder leiding van ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk heeft ook alle hulp verleend aan de mensen die in nood zijn.

Voor opvang gezorgd
In Moengo is voor opvang gezorgd. In het Ronnie Brunswijk stadion zijn 130 personen opgevangen, van wie de helft kinderen zijn. In het internaat in Abadoekondre zijn er dertig personen en hetzelfde aantal heeft elders opvang gekregen. De bestuursdienst gaat door met de registratie. Volgens het Burger Informatie Centrum Marowijne is de registratie al boven de driehonderd.

Slijngaard deelt mee dat NCCR gezorgd heeft voor water, dekens, tenten en andere faciliteiten die acuut nodig zijn. Ook de Suralco levert een grote bijdrage. Er is gekookt voor de mensen. Slijngaard merkt op dat de evacuatie van de mensen die in dorpen dichtbij de Cotticarivier wonen, noodzakelijk was. Hij zegt dat de regentijd nog een tijdje zal aanhouden. Het NCCR is alert op de situatie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May