Goud onder de US$ 1.400
18 May 2013, 09:00
foto


De goudprijs blijft dalen. Voor de zevende opeenvolgende keer, de langste sinds maart 2009, is de prijs gekelderd. Naarmate de dollar sterker wordt, zijn investeerders huiverig om het edelmetaal te kopen. Zij vrezen een verdere daling van de prijs en kiezen liever voor beleggingen in aandelen.

Sinds donderdag heeft goud bijna zes procent van zijn waarde verloren. De aandelen stijgen door de sterke Amerikaanse economische statistieken en de angst dat de Federal Reserve haar gunstige obligatie goudopkoopprogramma zal stopzetten.
Het goud daalde met 0,34 procent tot US$ 1.380,91 per ounce. De prijs die onder de US$ 1.400 per ounce ligt, schrikt investeerders af. Voor dit jaar is het edelmetaal al 17 procent in prijs gedaald en kent zijn sterkste daling in een maand.

De fysieke vraag van de grootste kopers, India en China, was rustig. Handelaren en dealers zeggen dat ze wachten tot de prijzen stabiliseren of verder dalen. “Veel mensen wachten aan de kantlijn op een verdere daling,” zegt Brian Lan, directeur van Goldsilver Central Pte Ltd in Singapore.

Premies goudstaven
De Centrale Bank van India beteugelt de goudinvoer, waardoor de vraag in het land is gedaald. De maatregel heeft ertoe geleid dat de premies een scherpe sprong hebben gemaakt. De Indiase termijn gouddeposito’s zijn donderdag met 1,5 procent gedaald, het laagste niveau in een maand.

Premies voor goudstaven in Hong Kong, de belangrijkste bron van goud voor China, bereikten deze week recordhoogtes. “Premies voor goudstaven zijn aanzienlijk toegenomen. In Azië zijn goudstaven moeilijk te verkrijgen,” zegt Lan.

Verkoop goudreserves
De vraag naar goud is met 13 procent gedaald tot het laagste niveau in drie jaar naar 963 ton in het eerste kwartaal. Een stijgende vraag naar sieraden, munten en staven is er niet in geslaagd de sterke daling in de investeringen te compenseren, merkte de World Gold Council op.

De verkoop van zijn goudreserves door Cyprus heeft bijgedragen aan de nervositeit op de markt. Italië, Spanje en Portugal zijn met meer dan 2000 ton de grootste houders van goud. Wat de markt bezighoudt is wie de volgende wordt om zijn goudreserves te verkopen. Het zijn de opkomende markten die het geld opkopen, niet de Europeanen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May