Tabaksvoorlichting gaat naar dorpen
17 May 2013, 14:00
foto
De binnenlandbewoners zullen in hun dorpen worden voorgelicht over de Tabakswet.


Binnenlandbewoners krijgen voorlichting over de Tabakswet. Stichting Medische Zending Primary Health Care Suriname (MZ) zal deze ver gelegen dorpen op de gebruikelijke manier voorlichten.

Directeur Martelisse Eersel van het ministerie van Volksgezondheid heeft dinsdag het startsein gegeven voor deze grootscheepse voorlichtingscampagne. In een radioboodschap heeft ze simultaan de gezondheidsvoorlichters verspreid over 57 poliklinieken opgeroepen de Tabakswet uit te voeren op hun werkplek en te starten met de voorlichting onder de binnenlandbewoners.

Eersel heeft gewezen op het gevaar van de oprukkende chronische ziekten, ook in het achterland. "Als iemand in het binnenland met mindere medische voorzieningen een beroerte krijgt, dan is dat pas erg. We moeten daarom eerder werken aan preventie. Het ministerie wil het gebruik van alle gevaarlijke zaken onder Surinaamse burgers ontmoedigen en waar nodig door wetgeving. Eersel noemt daarbij alcohol- en, overmatig zoutgebruik en de zouthoudende dranken.

De indamming van onder ander tabaks- en overmatig alcoholgebruik zijn opgenomen in het beleidsplan 2012-2015 van de Medische Zending. De komende week zullen de MZ-medewerkers de Tabakswet instuderen en het voorlichtingsmateriaal verzamelen om vervolgens het veld in te trekken. Het Tabaksbureau, dat onlangs is ingesteld bij het ministerie van Volksgezondheid, stelt voorlichtingsmateriaal ter beschikking.

De directie van MZ heeft sinds 22 april 2013 al haar gebouwen, terreinen en voertuigen te land en op de rivier rookvrij verklaard.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May