Imeao-scholieren belichten nieuwe wetsproducten
16 May 2013, 14:00
foto
V.l.n.r de scholieren Raghoenath, Oedairadjsingh en Jagessar die hun presentatie hebben gehouden over vrouwenrechten.


De Imeao-scholieren beseffen dat het recht er is om de gemeenschap te ordenen en te beschermen, om chaos en willekeur te voorkomen. Nieuwe wetten moeten vruchten afwerpen in de gemeenschap.

In de komende dagen zullen scholieren van deze opleidingsinstituten onderwerpen als seksueel molest op de werkvloer, vrouwenrechten, de Tabakswet, mensenhandel, huiselijk geweld, minimumloon en het sociaal zekerheidsstelsel onder de loep nemen.

De groep Jagessar, Raghoenath en Oedairadjsingh van Imeao 4 heeft de spits afgebeten met ‘Zijn vrouwenrechten ook mensenrechten?’. In hun presentatie zijn de drie scholieren ingegaan op het ontstaan van vrouwenrechten en de positie van de vrouw op de arbeidsmarkt. “Interessant waren de vormen van huiselijk geweld die de groep heeft geïdentificeerd,” zegt docent Samie Ramjiawan. Ze noemden psychisch geweld (waaronder bespotten, kleineren en communicatieverbod met anderen), lichamelijk en seksueel geweld. “De groep heeft hier en daar wat steken laten vallen. De presentatie moet perfecter worden, zodat de scholieren op hogere onderwijsinstellingen beter kunnen presteren.”

Modulair systeem
Op de verschillende Imeao-scholen worden zoveel mogelijk didactische werkvormen geïntroduceerd. Als onderdeel van de herstructurering van het Imeao-onderwijs, moeten alle docenten een nieuw curriculum ontwikkelen. Het nieuw curriculum moet gebaseerd zijn op een modulair systeem.

Het minister van Onderwijs en Volksontwikkeling stoomt de docenten klaar voor de invoering van de nieuwe onderwijsstructuur op deze scholen. De werkgroep Recht heeft als speerpunt in het nieuwe curriculum opgenomen stage lopen bij rechterlijke colleges en instanties. De scholieren moeten eveneens een juridisch onderwerp belichten. De docenten houden de scholieren voor zoveel als mogelijk de pas goedgekeurde wetten door het parlement, onder de loep te nemen. De scholieren zullen zich ook gaan verdiepen in de begroting, auteursrechten en andere juridische vraagstukken.

Evaluatiemomenten
“Het is goed dat de scholieren en de rest van de gemeenschap begrijpen wat recht is en waardoor het er is,” zegt de docent. Met de presentatie van de groep hebben medescholieren wat kennis opgedaan over vrouwenrechten en in het verlengde daarvan ook iets erbij geleerd over geweld tegen vrouwen.

Het recht is dynamisch met als gevolg dat de leerstof aangepast dient te worden. De werkgroep Recht, met als intersectievoorzitter Ramon de Freitas, wil verder in haar missie ook meenemen de invoering van evaluatiemomenten na de behandeling van belangrijke onderwerpen. Een ieder in de samenleving dient zich te houden aan regelgeving en wetgeving. De kennisoverdracht zal op een motiverende wijze geschieden en over een andere boeg worden gegooid, zodat afgestudeerden zich kunnen profileren in de maatschappij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May