Afwatering Bridj Village wordt structureel opgelost
16 May 2013, 01:00
foto
Het water op Bridj Village op Tourtonne 6 begint eindelijk weg te stromen, maar droog is het project nog niet. Ook een laars blijkt geen oplossing te zijn. (Foto: René Gompers)


Twee meisjes waden voorzichtig door het hoogstaande water. Op het droge gedeelte aangekomen, moet één van hen haar laarzen ledigen. Het andere meisje liep op slippers. "Het is hetzelfde gebleven hoor", zeggen ze terwijl ze de bestelde boodschappen ophalen. Bridj Village op Tourtonne 6 staat voor een groot deel nog onder water. Verkavelaar Aroen Bridjmohan had beloofd dat gisteren het waterprobleem opgelost zou zijn waarmee het project sinds vorige week vrijdag te kampen heeft.

Sommige straten en percelen zijn iets zichtbaarder, vergeleken met een dag eerder. De hoofdweg is zo goed als droog. De zijwegen staan echter nog blank. Bridjmohan zegt aan Starnieuws dat het pas woensdagmiddag rond twaalf uur gelukt is om het project te verbinden met het kanaal dat voor de afwatering moet zorgen. De waterweg leidt naar de Surinamerivier. "Het water stroomt zichtbaar weg en donderdag zal het nog meer te merken zijn."

Goede afspraken gemaakt
Assembleelid en voorzitter van de vaste commissie van Openbare Werken Theo Vishnudatt, is zich samen met vertegenwoordigers van het ministerie ter plekke gaan oriënteren. "Deze man heeft zijn cliënten in de steek gelaten dacht ik toen ik de situatie zag", deelt Vishnudatt Starnieuws mee. "Ik heb hem aangesproken en bepaalde vragen gesteld waarop hij geen goed antwoord kan geven, want dit had allemaal voorkomen kunnen worden." De bewoners hebben aangegeven dat er geen goede riolering is en deze soms helemaal ontbreekt. Het hoge gras zorgt er ook voor dat het overtollige water blijft zitten.

Vishnudatt is echter ook ingenomen met het oplossingsmodel van Bridjmohan. "Hij heeft een indrukwekkend kanaal gegraven. Hij is in staat om behalve zijn eigen project het hele gebied te ontwateren. We hebben ter plekke concrete afspraken gemaakt." Openbare Werken gaat samen met Bridjmohan werken aan het verbeteren van het waterhuishouden op het project. Het kanaal is drie kilometer lang en ruim achttien meter breed.

Blij met oriëntatiebezoek
De bewoners hebben niet alleen last van de zware regens. Er stroomt ook overtollig water uit een aangrenzend project door een doorgestoken dijk naar binnen én van het kanaal langs de Wolframstraat. Openbare Werken was bezig het kanaal te verlengen tot naar de Surinamerivier en heeft in dat proces dijken verwijderd. Het werk is stopgezet en het woonproject onbeschermd achtergelaten. Vishnudatt heeft de reden voor het stopzetten niet kenbaar kunnen maken.

Bridjmohan is blij met het bezoek van Vishnudatt. "Het gesprek was goed en motiverend. We hebben ook ons pompgemaal in gereedheid gebracht", zegt Bridjmohan. "Ik wil graag een definitieve oplossing, waar we allemaal bij gebaat zijn". De bewoners hopen dat met de aandacht van Vishnudatt er daadwerkelijk een permanente oplossing komt. "Het is niet helemaal de schuld van de verkavelaar dat we nu weer onder water zijn", merkt Lloyd Hofman op die al enkele jaren op Bridj Village woont. “Maar laten we hopen dat het zich nooit meer herhaald."

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May