Hoge bloeddruk oorzaak in 15% dialysegevallen
16 May 2013, 04:00
foto


Ruim 15% van alle nierdialyses komt door een te hoge bloeddruk (hypertensie). Van alle dialysepatiënten heeft bijkans 50% suikerziekte (diabetes). Van dit aantal heeft 10% nog eens hoge bloeddruk.

“In drie kwart van deze gevallen is er dus wel wat aan te doen”, concludeert Jim Rasam, huisarts tevens ceo van het nierdialysecentrum Diapura. Deze cijfers gelden internationaal, alsook voor Suriname. Naar schatting telt Suriname 400 dialysepatiënten en ruim 12.000 insuline-afhankelijke diabeten.

Gigantisch probleem
Wereldwijd lijden maar liefst een miljard mensen aan hoge bloeddruk. Dat betekent, dat één op de drie volwassenen aan hypertensie lijdt. Volgens onderzoek is een hoge bloeddruk de grootste risicofactor voor hartziekten en beroertes. Een van de belangrijkste oorzaken van hoge bloeddruk is overgewicht. Daar zit een belangrijke verklaring voor de enorme toename aan gevallen van hoge bloeddruk. Het aantal mensen met overgewicht is in de afgelopen twintig jaar namelijk zowat verdubbeld. Het aantal mensen met hoge bloeddruk neemt nog steeds toe, en daarmee ook het aantal potentiële dialysepatiënten.

Volgens Rasam kan in de meeste gevallen echter worden voorkomen dat mensen uiteindelijk in de dialyse belanden. Informatie en bewustwording hierover is echter heel belangrijk. Om die reden houdt Diapura op vrijdag 17 mei een open dag. Bezoekers kunnen er vanaf 9.00 – 18.00 uur terecht om hun bloeddruk en bloedsuiker gratis te laten meten. Voor het laten meten van de bloedsuiker hoeft men niet nuchter te zijn. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de zaal te bezichtigen. “Dan kunnen bezoekers zien hoeveel leed, pijn, geld en emoties het kost om slechts 10% van de nierfuncties over te nemen. We willen de mensen daarmee wakker schudden: nierdialyse kun je voorkomen door aardiger te zijn voor je nieren,” aldus Rasam.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May