Granman Aboikonie: Twaalf lo's niet aanwezig in Costa Rica
15 May 2013, 03:30
foto


De voordracht van granman Belfon Aboikonie voor afvaardiging naar het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens, is niet gehonoreerd door de president. Op 28 mei moet de regering uitleg geven over de uitvoering van het Saamaka vonnis. In de delegatie van de overheid komen de dignitarissen Henk Finisi en Peter Amoida niet voor. Deze namen heeft het grootopperhoofd der Saramaccaners schriftelijk doorgegeven aan president Desi Bouterse.

De granman zegt aan Starnieuws dat "president Bouterse beter dan hem zal weten waarom hij de voordrachten niet heeft geaccepteerd". Hij benadrukt dat de personen uit de Saramaccaanse gemeenschap niet namens de twaalf lo's gaan. "Ik ben niet verantwoordelijk voor wat ze gaan uitleggen aan het Hof. Ik was daar geweest en Costa Rica erkent het gezag van de granman. Den naki a hamra en a vonnis taki wi habi leti", stelt het grootopperhoofd.

Uitleg geven
De overheid moet toelichten hoe het staat met de uitvoering van het vonnis. Namens de staat zijn afgevaardigd minister Stanley Betterson, als hoofd van de delegatie. Verder: raadsadviseur Jules Wijdenbosch, ambassadeur Niermala Badrising, permanent vertegenwoordiger van Suriname bij de Organisatie van Amerikaanse Staten, Martin Misiedjan als mensenrechtendeskundige van de regering, Jennifer van Dijk-Silos, juridisch adviseur van de regering, hoofdkapitein Albert Aboikoni, kapitein Frederik Fenisie en Monique Pool gaat mee als vertaler.

De Vereniging van Saramaccaanse Gezagsdragers (VSG) zal ook aanwezig zijn op de zitting. De VSG zal op eigen gelegenheid naar Costa Rica afreizen. De regering en de VSG zullen hun visie geven over de uitvoering van het vonnis. Er is op 1 mei een bespreking gehouden met president Bouterse. Hierna zou er verder gesproken worden. Door grote verdeeldheid is de tweede bespreking met het staatshoofd niet doorgegaan. De granman merkt op dat in elk geval Albert Aboikoni en Finisie, die ook assembleelid (Mega Combinatie/NDP), de Saramaccaanse stam niet vertegenwoordigen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May