Kanaal moet Bridj Village verlossen van wateroverlast
14 May 2013, 20:00
foto
Bridj Village heeft weer te maken met overtollig water. (Foto: Lloyd Hoffman)


Bridj Village op Paramaribo-noord staat sinds vrijdag onder water. Op sommige plaatsen is het water ruim 60 cm hoog. De ongeveer 100 gezinnen hebben niet alleen last van de zware regens, maar hebben ook te kampen met overtollig water uit een aangrenzend project en het kanaal langs de Wolframstraat. Projectontwikkelaar Aroen Bridjmohan belooft dat binnen 24 uur het probleem opgelost is.

"Ik ben boos, teleurgesteld en verdrietig", zegt een emotionele Martha Muntslag aan Starnieuws. "Dit is niet zoals wordt beloofd in de mooie folders. Dit is vreselijk". Munstlag woont nog geen jaar op Bridj Village. "Mijn achtertuin is een zwembad. We kunnen niet rustig slapen omdat we bang zijn dat het water weer gaat stijgen en we dan helemaal gaan onderlopen." In een aantal huizen is het water al naar binnengedrongen. Enkele bewoners hebben ondertussen het project verlaten. Bij sommigen moet de auto in de garage blijven, omdat ze niet meer rijden.

Bang voor gevaren
Lloyd Hoffman woont langer op het project. Zijn auto is onbruikbaar. Hij bekijkt andere manieren om aan het werk te gaan. "We hebben zo vaak aan de bel getrokken. Maar lanti heeft ons gewoon aan ons lot overgelaten", zegt een verhitte Hoffman. "En nu krijgen we ook nog te maken met gevaarlijke situaties. We hebben net een dode aboma zien drijven op het water."

De bewoners zijn bang dat door het stilstaande water ziektes zullen uitbreken. Zij vrezen ook dat zij verstoken zullen raken van vers water omdat er op het project geen waterleiding aanwezig is. De bewoners kopen water bij de SWM én de projectontwikkelaar, die elke week met een tankwagen het project aandoet.

Zelf kanaal gegraven
Bridjmohan zegt aan Starnieuws er alles aan te doen om het probleem op te lossen. Hij geeft aan dat Openbare Werken al bezig was met het graven van een kanaal naar de Surinamerivier om al de omliggende projecten af te helpen van wateroverlast. "Er zijn in dat proces enkele dijken verwijderd waardoor we onbeschermd zijn geraakt. Op de koop toe hebben ze het kanaal niet afgemaakt."
Bridjmohan is toen overgegaan om een eigen kanaal te graven naar de rivier. "Het kanaal is af. We moesten alleen nog de koppeling maken met het woonproject. We zijn verrast geworden door het onweer."

Momenteel zijn er vier graafmachines bezig om de verbinding te maken met het kanaal dat leidt naar de Surinamerivier. Er is ruim euro 600.000 gestopt in de graafwerkzaamheden. In 24 uur moet het water afgevoerd zijn. "Dan zijn we voor eens en voor altijd af van het probleem", zegt Bridjmohan vastberaden.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May