TapaJai 2 (Aangeboden)
14 May 2013, 07:30
foto


De president heeft het TapaJai project wegens de bezwaren van de bevolking en van Frans Guyana afgeblazen, maar de druk van profiteurs is nog volop aanwezig. Het project zou ten koste gaan van de natuur, de leefgewoonten van de lokale bevolking en het ecotoerisme. Het geldverslindende, megalomane project is jaren geleden bedacht om de capaciteit van de stuwdam bij Afobaka te vergroten. Alle negatieve gevolgen worden door belanghebbenden niet onderkend of gebagatelliseerd. Het doet denken aan de spoorlijn van niets naar nergens in West-Suriname.

Natuur en klimaatverandering
Er zou veel regenwoud worden opgeofferd, dorpen zouden verdwijnen, de rivieren door lagere waterstanden nog slechter bevaarbaar worden, de aan te leggen wegen door transport van boomstammen en slecht onderhoud gevaarlijk en onbegaanbaar worden. De lokale bevolking zal bovendien niet over eigen terreinwagens beschikken om van de weg gebruik te kunnen maken. Het zou ook kunnen dat de dodelijke kwikvervuiling naar de Boven Surinamerivier wordt verspreid.

Het gevaar van straatrovers op de afgelegen wegen is niet onwaarschijnlijk. Verder is te verwachten dat de regenval door klimaatverandering in de wereld zal toenemen zodat het stuwmeer in de toekomst het overtollige water zelfs moet laten wegvloeien. De extra energie was bedoeld voor de aluminiumsmelter die er niet meer is en nu voor de goudwinning die er over enkele jaren misschien ook niet meer is.

Energie voor lokale bevolking
Het gebied is voor heel Suriname goud waard als natuurgebied, voor bewoning in toekomstige eco-dorpen en ook voor duurzaam ecotoerisme. Vervoer van benzine over de rivier voor energie opwekking met generatoren is een kostbare zaak die vroeger door de Shell en nu door Staatsolie in stand wordt gehouden. Staatsolie investeert voor zover mij bekend, niet in schone en veel voordeliger zonne-energie en micro hydro energie voor de lokale bevolking die daar recht op heeft. De Fransen doen het al lang op een moderne manier en zeulen niet met vaten benzine. De Marowijne en Lawa zijn trouwens maar tot het midden van de stroom bezit van Suriname.

Bescherming leefgebieden
Al onze leefgebieden hebben recht op bescherming door de Staat (gemeenschap). Wat geldt voor de kustgebieden waar dammen worden aangelegd in Nickerie, Commewijne, Weg naar Zee en Paramaribo, geldt ook voor leefgebieden in het achterland. Je zet Palumeu, net zo min als Uitvlugt, zomaar onder water. Het gaat om humaniteit en bescherming van alle mensenrechten. Ik denk dat we de bewoners moreel moeten bijstaan door hun belangen te zien als algemeen belang en krachtig te ondersteunen.

Theo Hiemcke
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May