Suriname heeft eigen poster voor Museumdag
18 May 2013, 11:00
foto


Suriname besteedt voor het eerst dit jaar ook aandacht aan de Internationale Museumdag van de Icom/Unesco. Het hoofdkwartier van de International Council of Museums (Icom) in Parijs heeft heel blij en ook positief gereageerd op het verzoek van Stichting Cultuureducatie om ook een poster met een Nederlandse tekst te laten drukken. Vandaag 18 mei, wordt Wereld Museumdag gevierd.


Voorzitter Benjamin Mitrasingh van Stichting Cultuureducatie is al geruime tijd lid van de Icom en heeft alle medewerking hierbij gekregen van de ministers van Onderwijs en Binnenlandse Zaken. Ook Surichange Bank heeft in de kosten bijgedragen om de poster hier te drukken en te distribueren. Er zijn 1.500 posters in kleur gedrukt. Ontwerper en kunstenaar Patrick Tjon heeft het drukwerk volledig begeleid.

“Suriname besteedt nog steeds te weinig aandacht aan zijn museumwezen en ook aan zijn cultureel erfgoed,” zegt Mitrasingh aan Starnieuws. Hij vindt dat we als land ook geen aandacht hebben besteed aan de particuliere verzamelaars, waardoor zeldzame collecties steeds meer in de vergetelheid dreigen te geraken. “Het kan toch niet zo zijn dat onze kunstenaar Erwin de Vries, mij om hulp komt vragen voor zijn container vol kunstwerken waar hij bijna geen raad mee weet. Ik ken ook de prachtige particuliere collectie van David Findlay, de mooie kunstwerken van Oma Thelma de Rooy en ook de enorme collectie aanstekers van wijlen Eddie Buitenweg. Deze prachtige collecties dreigen straks verloren te gaan en dat mogen wij niet toestaan,” pleit Mitrasingh.

Behoud cultureel erfgoed
Hij vindt dat met de Stichting Cultuureducatie er “gelukkig sinds enkele jaren een zichtbare museumliefde te merken is in het binnenland en kleine verzamelingen daar al uitgroeien tot wat nu bijvoorbeeld al heet het Samaaka Museum.” Hij voegt eraan toe dat de bewoners van Kwamalasamutu nog steeds wachten op de conservering van hun rotsinscripties bij Werephai. “Dus behalve de hoofdstedelingen die nog nooit iets hebben gezien van Wim Bos Verschuur of van Govert Telting en straks ook niet zullen weten wie Rudi Getrouw was en wie Stuart Robles de Medina en ook niet wie Jules Chin A Foeng en Ruben Karsters waren, willen de mensen in het binnenland blijkbaar niet, dat dit hun nakomelingen ook overkomt.” Mitrasingh zegt dat het groot animo in het binnenland voor het behoud van hun cultureel erfgoed “warm toe te juichen.”

En precies daar pas het poster van de Icom voor de Museumdag in. Het enthousiasme wordt nog meer gestimuleerd. “Misschien kan een snelle renovatie van Gebouw 1790 de eerste aanzet zijn voor een galerie van moderne kunst in Suriname en dat nota bene vlakbij het kantoor van onze President! Deze verwaarlozing is een slecht teken van de culturele ontwikkeling van ons land, zegt de voorzitter van Stichting Cultuureducatie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May