Fotograaf Theo Tjong-A-Tjoe in 'De Bont'
13 May 2013, 10:00
foto


Op uitnodiging van kunstgalerie Bremmer te Tilburg, vertrekt beeldend fotograaf Theo Tjong binnenkort naar Nederland om zijn nieuwste foto collectie 'Digital Image Art' in 'De Bont' te exposeren. De werkwijze mag wel nieuw lijken, maar het principe is zo oud als de analoge fotografie en valt onder de noemer 'meervoudig afdrukken'. Het eindresultaat is het leveren van één foto samengesteld uit meerdere opnames, zegt Tjong. Bij de analoge fotografie wordt van meerdere negatieven in de donkere kamer één samengestelde foto afgedrukt. Bij de digitale fotografie gebeurt dit middels het combineren van fotobestanden op de computer tot één foto. Vandaar door hem genoemd: 'Digital Image Art (DIA).

Tjong is zeer ingenomen en noemt de volgende redenen voor zijn uitnodiging: in Tilburg heeft hij 50 jaar geleden als amateurfotograaf, onder begeleiding van de Tilburgse Amateur Fotografen Vereniging, kennis gemaakt met de beginselen van de donkerkamer techniek. Veertig jaar geleden begon hij in Tilburg als reclame- en persfotograaf onder de naam 'Tjong-Spaan'. Hij is mede oprichter geweest van de Amateur Fotografen Vereniging Kontrast in Tilburg, die tot heden bestaat. De officiële opening zal dan ook worden verricht door de tegenwoordige voorzitter de heer Martin Broesterhuizen. En ‘last but not least’: In een periode van 20 jaar is dit zijn achtste expositie op uitnodiging van de kunstgalerie Bremmer.

Historische samenwerking
In de jaren zeventig zijn foto’s van Theo Tjong-A-Tjoe, toen in Nederland werkend onder de naam Tjong-Spaan, opgenomen in de Sticusa-collectie. In 2006 is de collectie door Sticusa overgedragen aan het Surinaams Museum. In het kader van de culturele uitwisseling waren in 1975 ook foto’s van hem in de Sticusa-collectie voor de Nationale Kunstbeurs in Suriname opgenomen. In 1975 is een solo expo van zijn foto’s in Suriname gehouden.

In Nederland heeft hij verschillende keren geëxposeerd. Theo Tjong-A-Tjoe is ook geen onbekende op Curaçao. In 2004 hield hij op uitnodiging van het Curaçaosch Museum in de 'Snipgallery' een overzicht expositie van zijn foto’s. In 2011 was hij op Curaçao in het Open Atelier van de Kunstenaars.

In 2004 kwam de kunstenaar in aanmerking voor de award 'Arch of Europe in Gold Category', for Quality and Technology, toegekend door the International Selection Committee of Business Initiatieve Directions in Madrid Spain.
Vanaf mei 2010 is zijn 50ste foto expositie permanent te zien in het Openluchtmuseum Nw. Amsterdam.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May