Jabini wil op audiëntie bij president
12 May 2013, 10:30
foto
Hugo Jabini


Hugo Jabini, woordvoerder van de Vereniging van Saramaccaanse Gezagsdragers (VSG), vindt het jammer dat er een verkeerd beeld wordt gegeven van het 'Saamaka vonnis'. Er is ook een enorm tumult ontstaan omdat pressie wordt uitgeoefend op het traditionele gezag om zijn volmacht in te trekken. "Ik heb audiëntie aangevraagd bij de president en hoop dat deze zaak kan worden uitgesproken. Ik denk dat de president verkeerd wordt geïnformeerd", zegt Jabini aan Starnieuws.

Op 28 mei moeten partijen verslag doen over de uitvoering van het vonnis. Op 1 mei was er een onderhoud tussen president Desi Bouterse en de VSG. Jabini zegt dat voor het eerst de president, vicepresident en raadsadviseurs gesproken hebben met de VSG. Hij beschouwt dit als een belangrijke ontwikkeling. De president stelde voor om een gezamenlijke afvaardiging te sturen naar Costa Rica, waar het Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens zetelt.

Lucht moet opklaren
Jabini beschouwt raadsadviseur Eddy Jozefzoon als de grote boosdoener in het gezelschap. De raadsadviseurs Jules Wijdenbosch, Errol Alibux en Andy Rusland waren ook aanwezig. Ook mensenrechtenjurist ex-minister Martin Misiedjan is ingeschakeld door het kabinet van de president. Jabini vindt dat door Jozefzoon tweedracht wordt gezaaid onder de marrons.

"Het is niet zo dat wij het land willen opdelen door het Saamaka-vonnis", zegt Jabini. Hij vindt dat bewust verkeerde informatie wordt verstrekt. Ook al zijn Iamgold en Greenheart in het leefgebied van de tribale volkeren, dit betekent niet dat wij concessies op zullen eisen. Het gaat om het regelen van de traditionele grondenrechten. Jabini merkt op dat in het Ontwikkelingsplan de regering heeft opgenomen dat dit vraagstuk opgelost zal worden. Er is ook steeds gezegd dat het vonnis nageleefd zal worden. "Ik hoop dat de president mij ontvangt, zodat deze zaak goed kan worden besproken", zegt Jabini, die ook parlementariër is van de Nationale Democratische Partij, waar Bouterse voorzitter van is. Na het onderhoud op 1 mei had de president ook al opgemerkt dat hij wilde praten met Jabini.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May