Enorme verdeeldheid Saramaccaners over vonnis
11 May 2013, 16:00
foto
Volmacht gegeven aan Hugo Jabini door granman Belfon Aboikonie en de voorzitter van VSG, Wanze Eduards.


Granman Belfon Aboikonie van de stam der Saramaccaners is niet van plan om de volmacht die gegeven is aan Hugo Jabini als coördinator van het 'Saamaka vonnis' in te trekken. Ook hoofdkapitein Wanze Eduards, voorzitter van de Vereniging van Saramaccaanse Gezagsdragers, ziet geen enkele reden om Jabini te droppen. Er is een enorme verdeeldheid binnen de Saramaccaanse gemeenschap over de uitvoering van het vonnis. Hoofdkapitein Albert Aboikonie staat lijnrecht tegenover het grootopperhoofd van de stam.

Granman Aboikoinie zegt aan Starnieuws dat druk wordt uitgeoefend door onder andere hoofdkapitein Aboikonie en raadsadviseur Eddy Jozefzoon om de volmacht in te trekken. "Dit gebeurde in het bijzijn van president Desi Bouterse. Maar wij hebben duidelijk gemaakt dat wij de volmacht niet zullen intrekken", stelt het grootopperhoofd. "Mi kweki Albert, ma ai draai ing baka now gi mi", zegt de granman. Ook Eduards heeft geen goed woord over voor de acties van de hoofdkapitein en Jozefzoon. "Wij hebben ons jarenlang ingezet en het Hof in Costa Rica heeft de staat Suriname veroordeeld. Het vonnis moet worden uitgevoerd", benadrukt Eduards.

Voordracht hearing
Op 28 mei moet Suriname naar Costa Rica om de uitvoering van het vonnis, dat vijf jaar geleden is uitgesproken, toe te lichten. "De president heeft mij gevraagd om personen af te vaardigen. Ik heb de namen van Henk Finisi van Brownsweg en Peter Amoida van Asidon Hopo doorgegeven", deelt Aboikonie mee. Hij heeft begrepen dat Albert Aboikonie ook is afgevaardigd. "Maar hij gaat niet namens de stam van de Saramaccaners. Als hij meegaat, is hij daar om de belangen van de regering te behartigen, want wij hebben hem niet afgevaardigd", zegt de granman resoluut.

Eduards merkt op dat de inzet van de president was om een gezamenlijke afvaardiging te hebben in Costa Rica. Daarvoor is er een bespreking geweest op 1 mei. "Maar zoals de zaken nu gaan, is het niet goed", betoogt Eduards. Op de krutu van gisteren zou ook de president aanwezig zijn. "De president is niet meer gekomen", deelt Aboikonie mee. Het ging er behoorlijk rumoerig aan toe, waar twee groepen tegenover elkaar stonden. De bijeenkomst zou gehouden worden in Best Western hotel, maar is mislukt. Er is een enorme tweedracht binnen de Saramaccaanse gemeenschap ontstaan over de uitvoering van het vonnis.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May