Caribisch ontwikkelingsplan voor artistieke industrie
11 May 2013, 10:00
foto


Het Caricom-secretariaat is begonnen met het ontwikkelen van een professioneel strategisch, artistiek ontwikkelingsplan voor de regio. Dit plan moet uiteindelijk leiden tot een culturele industrie binnen de Caricom. Die industrie zal bestaan uit een diversiteit van talenten onder jongeren van de verschillende lidlanden.

In het uiteindelijke plan van het Caricom secretariaat is het de bedoeling dat er regionaal en internationaal een Caricom cultuurmarkt wordt ontwikkeld voor deze talenten. In deze beginfase wordt gefocust op het ontdekken van de talenten, stimuleren ervan en kijken naar professionele ontwikkelingsmethoden.

Cultuurdeskundige op bezoek
Het secretariaat heeft voor dit plan de cultuurdeskundige Paloma Mohamed aangetrokken. Zij werkt nu een serie bezoeken af aan de Caricom-lidlanden en heeft ontmoetingen met verschillende organisaties, jongerenvertegenwoordigers en cultuurverenigingen. De consultant zal maandag consultaties hebben in Suriname, in het gebouw van het Nationaal Jeugdinstituut op het terrein van het Cultureel Centrum Suriname (CCS).

De Caricom cultuur industrie zal bestaan uit: muziek, toneel, mode, film en visuele producties, dans, drama en beeldende kunst. Uit de gesprekken moet komen vast te staan wat er in de landen aanwezig is onder jongeren tussen de 15 en 29 jaar. De Caricom zal zorgen dat strategieën worden ontwikkeld om de talenten verder te ontwikkelen en zorgen voor de deskundigheid hiervoor. De artistieke industrie is onderdeel van een totaal jeugdontwikkelingsplan (The Youth Innovation) van de Caricom, dat dan weer onderdeel is van een internationale strategie van het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP).

Caribische leefstijl en tradities in trek
De Caricom staatshoofden hebben unaniem besloten volledige mandaat te geven aan een speciale commissie om dit plan uitgevoerd te krijgen. Daarbij is benadrukt dat op zoek moet worden gegaan naar het maximale aan talenten bij de jongeren uit de regio. Het oorspronkelijk plan is voorafgegaan aan een onderzoek dat drie jaar heeft geduurd. Het plan draagt de naam ‘Nu investeren in de jeugd voor een betere Caricom gemeenschap in de toekomst'.

Het Caricom secretariaat tekent aan dat een culturele industrie steeds meer een belangrijke rol gaat spelen in de ontwikkeling van de lidlanden. Deze industrie wordt gezien als een duurzame en hernieuwbare natuurlijke hulpbron, omdat het wordt gevoed door de creativiteit van de Caribische jongeren. Aangegeven wordt dat de Caribische levensstijl en tradities wereldwijd steeds meer indruk maken en zelfs worden overgenomen. Dit is te merken in filmproducties, muziekwerken, expressies zoals beeld en andere cultuurvormen. In het plan is het dan ook de bedoeling dat de Caricom deze talenten zelf professioneel gaat ontwikkelen, om er maximaal maatschappelijk als economisch profijt van te hebben.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May