Campagne ‘bloeddruk meten’ succesvol
10 May 2013, 19:45
foto
Op tientallen plekken in het land wordt de bloeddruk gemeten. (Foto: Volksgezondheid)


De campagne van het ministerie van Volksgezondheid over ‘bloeddruk meten’ verloopt succesvol. Ruim tienduizend personen hebben de afgelopen vijf weken gratis hun bloeddruk laten checken bij een van de tientallen meetpunten in het hele land. Velen zijn ook naar hun eigen huisdokter gegaan voor de meting. Daarmee is de campagne ‘Ken jij je bloeddruk?’ een succes, concludeert Volksgezondheid.

Zaterdag is iedereen welkom bij meetpunten in het hele land. Het goede voorbeeld wordt gegeven door bekende sporters, artiesten en andere beroemdheden, op het terras van TBL Cinemas. De campagne wordt op 18 mei afgesloten met een aerobathon op het Onafhankelijkheidsplein.

Bewustwording neemt toe
"De mooie opkomst van de afgelopen weken laat zien dat steeds meer Surinamers zich realiseren dat een gezonde leefstijl kan helpen om ziekte te voorkomen", zegt Wendy Emanuelson, coördinator van de campagne. "Dat zoveel mensen gehoor hebben gegeven aan onze oproep, is heel positief. Bewustwording is een stap op weg naar een gezondere bevolking. Wij hopen dat promotie van een gezonde leefstijl zal leiden tot een drastische verlaging van het aantal mensen met een hart- of vaatziekte."

In de hele wereld zorgt hoge bloeddruk voor gezondheidsproblemen - waaronder hart- en vaatziekten - en sterfte. Ook in Suriname zijn hart- en vaatziekten een belangrijke doodsoorzaak: van elke tien landgenoten krijgen er vier een hartaanval of een beroerte. Ook andere aandoeningen, zoals nierfalen en blindheid kunnen samenhangen met een te hoge bloeddruk. Het risico op een hart- en vaatziekte wordt nog groter wanneer iemand rookt, teveel alcohol drinkt, ongezond eet of weinig beweegt. Ook de combinatie van hoge bloeddruk met suikerziekte (diabetes) en een hoog cholesterolgehalte verhoogt het risico.
De meeste mensen merken niet dat hun bloeddruk verhoogd is. Daarom is regelmatige controle erg belangrijk.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May