Gajadien vraagt sancties president tegen geldverspillers
09 May 2013, 06:00
foto
Een voorbeeld van geldverspilling bij de gunning van drie projecten.


Parlementariër Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) vindt dat veel geld verspild wordt door de regering, waardoor er een enorme druk ontstaat op de valutamarkt en het staatshuishouden in de war is geraakt. Uit het persbericht over het beraad dat president Desi Bouterse had met de coalitietop merkt het assembleelid niet dat er sprake is van dat er sancties worden getroffen tegen verspillers.


Gajadien zegt aan Starnieuws dat hij bij het gesprek met de governor van de Centrale Bank van Suriname en minister Adelien Wijnerman van Financiën de vorige week al aanvoelde dat het staatshuishouden een zorgpunt is. Vooral het uitgavenbeleid van de staat werd door de governor Gillmore Hoefdraad als zorgpunt aangeduid.

Onverantwoorde bedragen uitgegeven
"In de afgelopen periode zijn projecten uitgevoerd voor bedragen die niet verantwoord zijn. Vaker is gebleken dat door het ontbreken van eenduidige en transparante criteria, projecten en leveringen voor ettelijke miljoenen SRD duurder zijn gegund. Het zijn gemeenschapsgelden die op deze manier verspild worden", stelt het assembleelid.

Hoewel het geen regel is dat de laagste inschrijver het werk krijgt, hebben de gepasseerde inschrijvers geen verantwoording gekregen, zoals vereist in het Aanbestedingsreglement voor Werken in Suriname (AWS). Gajadien vindt het opmerkelijk dat de laagste inschrijvers bijna structureel gepasseerd worden. Hij rekent als voorbeeld uit dat in drie projecten, het gaat om een verschil van meer dan SRD 40 miljoen.

Sancties nodig
Diverse projecten die gegund worden, ook bij openbare aanbestedingen, vinden volgens hem niet plaats op basis van duidelijke criteria. Onderhands zijn in februari dit jaar en in 2012 diverse afwijkingsresoluties getekend voor een totaalbedrag van ruim SRD 345 miljoen. "Nepotisme viert hoogtijd bij gunning van werken door de regering en de samenleving en het parlement worden structureel van informatie onthouden", vindt Gajadien.

De regering moet nog in het parlement de uitgaven verantwoorden van het ambassadegebouw in Parijs. Gajadien vindt het jammer dat terwijl de monetaire autoriteiten aangeven dat alles onder controle is, leveranciers en aannemers nog moeten wachten op hun betalingen en importeurs bij mondjesmaat voorzien worden van deviezen. Hij vindt dat als de regering serieus corruptie wil bestrijden, dit moet blijken uit de maatregelen die getroffen worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May