Bijscholingsprogramma docenten Nederlands CPI succesvol
09 May 2013, 04:00
foto


Docenten Nederlands van het Christelijk Pedagogisch Instituut (CPI) hebben het CPI Upgradingstraject, het zogenaamde CUP-project, dat sinds eind 2010 loopt, succesvol afgesloten. Zij ontvangen vrijdag het certificaat van het intensief bijscholingsprogramma tot opleidingsdocent Nederlands uit handen van de leiding van het RK Bisdom en de EBGS.

Het programma sluit aan op de uitgangspunten van het nieuwe curriculum van ‘De Nieuwe Leerkracht’ dat sinds dit schooljaar wordt uitgevoerd op de Pedagogische Instituten én op het nieuwe leerplan voor het basisonderwijs in Suriname. De vakdocenten kunnen nu als gekwalificeerde opleidingsdocenten de nieuwe bacheloropleiding ook vorm geven. Hiermee leveren ze een bijdrage aan de totstandkoming van een vernieuwd CPI als pedagogische instelling op HBO-niveau. In dit proces worden zij begeleid door ervaren experts uit Suriname en Nederland, staat in een CPI-bericht.

Vakdidactiek centraal
Een opleidingsdocent aan een Pedagogisch Instituut heeft een dubbele taak: hij moet de studenten de nodige vakkennis bijbrengen, maar moet hen ook leren hoe zij de kinderen op de basisschool kunnen begeleiden bij hun ontwikkeling in dat vakgebied, verduidelijkt de directeur van het CPI, Marco Ligtvoet. De vakdidactische kant (theorie en toepassing in de praktijk) heeft dan ook centraal gestaan tijdens de opleiding. De docenten hebben zich ruim twee jaar lang verdiept in de nieuwste inzichten van de taaldidactiek, daarbij ondersteund door H. Meijer, een ervaren oud - opleidingsdocent uit Nederland.

Alle domeinen van het taalonderwijs (luisteren, spreken, lezen, schrijven, woordenschat, taalbeschouwing) zijn in het programma aan de orde gekomen. De docenten hebben ook hun didactische vaardigheden vergroot door de nieuwe inzichten in hun eigen lessen op het CPI toe te passen. Bovendien konden in het kader van het project veel nieuwe taaldidactische materialen worden aangeschaft, die zowel de docenten als de studenten kunnen gebruiken als achtergrondliteratuur en bij de voorbereiding van hun lessen.

Andere vakgebieden sluiten het bijscholingsprogramma van het CUP-project later dit jaar af.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May