ICT belangrijke pijler Surinaamse economie
07 May 2013, 16:00
foto


De Informatie, Communicatie Technologie (ICT) kan naast de mijnbouwsector één van de belangrijkste pijlers worden van de economie. Suriname kan het zich volgens Robert Hahn, voorzitter van de ICT-Associatie Suriname (ICT-AS), niet langer permitteren achter te lopen op dit gebied. Op 13 en 14 juni organiseert de associatie in de beurshal van de Kamer van Koophandel en Fabrieken, de eerste ICT-summit in Suriname. Daar zal worden aangetoond wat de mogelijkheden zijn van ICT, de technologische trends, terwijl nu al de toekomstige ontwikkelingen op ICT-gebied uiteengezet worden.

Het thema van deze eerste ICT-summit is Envisoning the Future. Vanavond wordt in de beurshal hierover voor bedrijven een informatieavond gehouden. Hahn zegt dat de sector jong en vrijwel onbekend is in Suriname, maar de mogelijkheden enorm zijn, terwijl de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. Ook binnen het bedrijfsleven is er een achterstand te merken. “Het is juist het bedrijfsleven en de overheid die voorop moeten lopen. Voor de groei van de economie is het belangrijk dat die weten wat mogelijk is en wat te verwachten is”, zegt Hahn. Volgens hem kan met vroegtijdige kennis over de sector voorkomen worden dat straks banen in het bedrijfsleven verloren gaan, omdat de dienstverlening volledig zal zijn geautomatiseerd’, legt Hahn uit.

Anders denken en werken
Met de organisatie van de summit, wil de associatie een maatschappelijke discussie beginnen over ICT. “Behalve dat we willen weten wat het precies is, moeten we ook weten waar we ermee naar toe gaan, zeker wanneer we denken aan een gediversifieerde economie”, zegt de ICT-associatie voorzitter. Hahn benadrukt dat met ICT alle geografische grenzen komen weg te vallen. Het dwingt om anders te denken en te werken. Deelnemers aan de summit kunnen zich verheugen op een expositie met stands van diverse ICT-leveranciers en dienstverleners. Er zijn simultane sessies en presentaties van vooraanstaande organisaties. De focus van deze presentaties zal zijn op e-government, trends, business/ICT alignment, IT governance, solutions en networking. Dagelijks zullen de sessies afgesloten worden met discussies over de onderwerpen. Na 18:00 uur zal de expo-ruimte open zijn voor het groter publiek.

De ICT-AS is de branchevereniging en kennisorganisatie van ICT gerelateerde bedrijven in Suriname. Gezamenlijk vertegenwoordigen ze een groot deel van de Surinaamse ICT-sector. De associatie is opgericht in 2011 met als doel deze sector in Suriname verder te ontwikkelen door o.a. de introductie van een reeks afspraken over de ICT-dienstverlening. Belangrijke pijlers van de ICT AS zijn gezamenlijke kwaliteitseisen, branche-uniformiteit, een gedragscode en het faciliteren van onderlinge kennisuitwisseling. De TCT-AS telt nu 39 leden. Op de summit zal ook de e-gov-commissie van de overheid aanwezig zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May