Brazilië wil 6.000 Cubaanse artsen inhuren
07 May 2013, 22:00
foto
Cubaanse artsen zijn al jaren actief in Venezuela. Brazilië wil er nu ook toe vergaan duizenden Cubaanse medici in te huren voor zijn plattelandsbevolking.


Brazilië onderhandelt om ten minste 6000 Cubaanse artsen in te huren. Zij zullen worden ingezet op het platteland, zegt de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Antonio Patriota. Ook in Suriname zijn de Cubaanse artsen actief.

Beide landen raadplegen de Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie om Cubaanse artsen in Brazilië te laten werken. De meeste Braziliaanse artsen werken in de grote steden in het land van de grote steden, waardoor afgelegen gebieden er slecht vanaf komen.

Cuba heeft al tienduizenden artsen in Venezuela, dat op zijn beurt Havana voorziet met goedkope olie. Er is nog geen datum genoemd voor aankomst van de artsen in Brazilië, zei Patriota aan verslaggevers na een ontmoeting met zijn Cubaanse ambtgenoot Bruno Rodriguez, in de Cubaanse hoofdstad.
Een Braziliaanse artsen organisatie, de Federale Medische Raad, vindt het voorstel "onverantwoord" vanwege vragen over medische kwalificaties. Hij veroordeelde de stap en noemde het programma een 'politiek-electorale".

Geneesmiddelen
President Dilma Rousseff heeft de gesprekken met Cuba in januari vorig jaar tijdens haar bezoek aan Havana geïnitieerd. Toen sprak ze ook over de gezamenlijke productie van de geneeskunde, wat Patriota in zijn gesprek met verslaggevers ook noemde.

"Cuba is zeer bedreven op het gebied van de geneeskunde, de farmaceutische industrie en de biotechnologie en Brazilië overweegt ongeveer 6.000 Cubanen te ontvangen of een beetje meer," zei de Braziliaanse bewindsman.
Beide landen hebben ook gesproken over infrastructurele projecten in Cuba "zoals de Mariel haven en de renovatie van de luchthavens in Havana en Santiago, die Brazilië ook zal financieren.”

Brazilië zal naar verwachting US$ 176 miljoen lenen van de ontwikkelingsbank BNDES voor de werkzaamheden op de Cubaanse luchthavens, meldt het persbureau Reuters.

Cubaanse autoriteiten zeggen dat Brazilië zijn zesde grootste handelspartner en de belangrijkste voedselleverancier is. De bilaterale handel tussen de twee landen bereikten vorig jaar een record van US$ 661 miljoen, een toename van 6 procent ten opzichte van 2011.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May