Onbevoegd optreden politie leidt tot vrijspraak echtpaar
03 May 2013, 22:30
foto


Een echtpaar is op de rechtszitting donderdag vrijgesproken, omdat de politie niet bevoegd was om een onderzoek te starten naar het privéleven van de mensen. Man en vrouw werden ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan overtreding van de Wet op Verdovende Middelen. Dit zou in vereniging met anderen zijn gebeurd.

Het Openbaar Ministerie had tegen de man in het tweede kanton twaalf maanden geëist en voor handelingen gepleegd in het derde kanton een straf van achttien maanden. De strafeis van zijn echtgenote was zes om zes maanden. Kantonrechter Sieglien Wijnhard ging voorbij aan de strafeis en sprak het echtpaar vrij van de tenlasteleggingen. Daarnaast moeten de in beslag genomen goederen en gelden, die op de bank waren, worden teruggeven.

Wijnhard verklaarde de officier van justitie niet ontvankelijk. Volgens de rechter is er in strijd met de wet gehandeld. Het onderzoek werd gestart, zonder dat er een machtiging van de rechter-commissaris was. De kantonrechter benadrukte dat er een financieel onderzoek gestart werd, zonder dat er enig gronddelict aanwezig was. Wijnhard verduidelijkte dat er geen inbreuk gepleegd mag worden op de fundamentele rechten van burgers. De verdachten werden van alle feiten vrijgesproken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May