'Sasur heeft een muziekrepertoire van ruim 61 miljoen'
04 May 2013, 04:00
foto


"Het wereld muziekrepertoire oftewel Sasur-repertoire bestaat momenteel uit meer dan 61 miljoen muziekwerken. Hieronder vallen alle muziekwerken waarvan de makers of hun rechtverkrijgenden de exploitatie en handhaving van het muziekauteursrecht en/of het mechanisch reproductierecht rechtstreeks of via derden aan ons hebben toevertrouwd".

Prim Ramlal, voorzitter van Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) zegt aan Starnieuws dat met diverse organisaties een overeenkomst is gesloten over de rechten. Als lid van International Confederation of Societies of Authors and Composers (CISAC) en erkend door de World Intellectual Property Organization (WIPO) van de Verenigde Naties (VN), vertegenwoordigt Sasur de werken van zijn meer dan 120 lokale deelnemers en bijkans twee miljoen muziekauteurs- en uitgevers wereldwijd via onderlinge afspraken met auteursrechtenorganisaties (zusterorganisaties) over de hele wereld, legt Ramlal uit.

Titels te bezichtigen
Een kritiek op Sasur is dat het repertoire niet openbaar wordt gemaakt. Volgens diverse organisaties is Sasur niet transparant. Zes organisaties voeren strijd tegen Sasur en vinden dat er een structurele oplossing moet komen. Er is een gesprek geweest met De Nationale Assemblee, terwijl ook een petitie is aangeboden aan het kabinet van de president.

Ramlal zegt hierop dat hij niet al die miljoenen werken kan uitprinten. Om titels en auteursrechthebbenden van het wereldmuziekrepertoire te kunnen bezichtigen, verwijst hij gemakshalve via www.sasur.org naar onderstaande websites van enkele organisaties die het zich kunnen veroorloven om een database ter informatieve doeleinden online ter beschikking te stellen voor het openbaar publiek. Wie zelf een lijst (hard copy) met de namen van de Sasur rechthebbenden wil samenstellen kan deze website ook raadplegen. Ramlal zegt dat het Sasur-repertoire dagelijks groeit en het daarom het handigst is om de informatie elektronisch bij te houden. Op het internet is het repertoire ook te bezichtigen. Het gaat om de volgende websites.

www.ascap.com/ace-title-search/index.aspx www.bmi.com/search www.iswcnet.cisac.org/iswcnet/confirmLogin.do www.iprs.org/memberList.asp?Formmembers_Sorting=1
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May