Actiegroep heeft kritiek op bondsbestuur Rosebel
04 May 2013, 02:00
foto


De actiegroep van werknemers in dienst van Rosebel Gold Mines/Iamgold, vindt dat voorzitter Freddy Brug de belangen van de leden niet goed behartigt. Woordvoerder Clayton Sedney zegt aan Starnieuws dat er niet gecommuniceerd wordt met de leden. Een werknemer die actie gevoerd had voor loonsverhoging, moest zijn ontslagbrief tekenen en het bestuur zou hem niet hebben bijgestaan.

Brug om commentaar gevraagd, antwoordt aan Starnieuws dat het allemaal laster is. Hij heeft het lid geadviseerd om niet te tekenen. Bovendien is een familielid van de werknemer advocaat. Die zou hij inschakelen. Brug is nu op Curaçao wegens een sterfgeval. "Ik heb het lid echt niet in de steek gelaten", stelt de vakbondsleider. "Zodra ik terug ben, pak ik de zaak weer op".

Stevige kas
Sedney zegt dat hij de werknemer heeft bijgestaan en niet Brug. De woordvoerder vraagt zich af waarom er contributie van tussen de SRD 75 en SRD 100 wordt betaald aan de vakbond. “Vanaf 2005 betalen wij contributie, maar krijgen er niets voor terug. Niet eens een pensioenregeling. En als een lid in problemen komt, dan moet hij een advocaat nemen.” Iamgold/Rosebel heeft zo’n 3.000 werknemers van wie ongeveer 1.000 lid zijn van de bond.

Brug merkt op dat Sedney zich moet wenden tot Errol Snijders die voor zijn periode voorzitter was van de bond. "Dan kan hij achterhalen waar het geld in die periode is gebleven, want wij hebben nog geen financiële verantwoording gekregen", kaatst Brug terug. Hij stelt dat de bond goed bij kas is. Er is meer dan een miljoen SRD in kas waardoor mensen graag de bond willen overnemen.

Discussie over 12-urige werkdag

Sedney legt uit dat de discussie over 8 en 12-urige werkdag ligt bij de betaling. “Wij zijn uurloners en we werken al langer dan drie jaren twaalf uren per dag.” En ofschoon de vier uren boven de ‘normale werktijd’ van acht uren worden vergoed als overuren, zegt Sedney dat de werknemers geen keuze hebben om die uren te werken. Het loon van deze arbeiders zit tussen de SRD 1000 en SRD 1.100, maar met hun ‘overuren’ zijn hun inkomsten veel hoger. “Hoe vang je die 40 procent op?”, vraagt de woordvoerder van de actiegroep.

“We willen wel 8 uren werken, maar niet teruggaan in loon”, schetst Sedney het probleem. Hij zegt dat de arbeiders gebelgd zijn en informatie willen, die zij maar niet krijgen van het bondsbestuur. Brug merkt op dat het bestuur in onderhandeling is en ook niet wil dat werknemers achteruit gaan in salaris. Daar wordt over onderhandeld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May