Amerikanen protesteren tegen Boliviaanse uitzetting USAID
02 May 2013, 13:00
foto
President Evo Morales zei dat hij de waardigheid van het Boliviaanse volk zou nationaliseren.


De Verenigde Staten van Amerika (VSA) betreuren de beslissing van Bolivia om de Amerikaanse ontwikkelingsorganisatie (USAID) het land uit te zetten. Ze noemen de beschuldigingen van president Evo Morales van Bolivia “ongegrond”. De Boliviaanse president Evo Morales heeft gisteren gezegd dat USAID uit zijn land moet.

Een Amerikaanse functionaris zei dat de actie tegen het Amerikaans agentschap voor Internationale ontwikkeling “schadelijk is voor het Boliviaanse volk.” In zijn 1 mei-boodschap beschuldigde president Morales USAID van pogingen om “samen te spannen tegen” Bolivia. Hij relateerde de uitzetting aan een recente opmerking van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Patrick Ventrell, heeft echter het werk van USAID in Bolivia verdedigd. "Wij denken dat de programma's die wij hebben positief zijn geweest voor het Boliviaanse volk. Ze worden volledig gecoördineerd met de Boliviaanse regering en de juiste instanties van hun eigen nationale ontwikkelingsplan," zei hij.

Waardigheid nationaliseren
USAID zegt de beslissing van Morales diep te betreuren. "Degenen die het meest zullen worden gekwetst door de beslissing van de Boliviaanse regering zijn de Boliviaanse burgers die hebben geprofiteerd van onze samenwerking in het onderwijs, de landbouw, de gezondheid, alternatieve ontwikkeling, en het milieu," zei de organisatie in een verklaring.

USAID heeft bijna vijf decennia gewerkt in Bolivia. In 2010 was het budget van de organisatie voor Bolivia US$ 52,1 miljoen, staat op de website van de organisatie. Ze zou een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de versterking van de Boliviaanse gezondheidssysteem en de verstrekking van "gelijke toegang tot gezondheidszorg door het wegnemen van sociale uitsluiting", evenals het verbeteren van "het levensonderhoud van economisch en sociaal kansarmen door het verhogen van inkomsten en het beheer van natuurlijke hulpbronnen".

Op eerdere 1 mei dagen had Morales de nationalisatie van de belangrijkste bedrijfstakken, zoals waterkracht en het elektriciteitsnet aangekondigd. Sprekend op een bijeenkomst in La Paz op woensdag, zei hij dat hij "alleen de waardigheid van het Boliviaanse volk zou nationaliseren.”

Amerikaanse achtertuin
Morales zei dat er "geen gebrek was aan Amerikaanse instellingen die blijven samenspannen tegen ons volk en vooral de nationale overheid. Daarom gaan we deze dag aangrijpen om aan te kondigen dat we hebben besloten om USAID eruit te gooien.” Hij richtte zich vervolgens tot zijn minister van Buitenlandse Zaken, David Choquehuanca, en vroeg hem om de Amerikaanse ambassade in kennis te stellen van zijn besluit.

Het staatshoofd koppelde de uitzetting aan een recente opmerking van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, die Latijns-Amerika 'de achtertuin' van de VSA had genoemd. Kerry maakte de opmerking toen hij probeerde Amerikaanse Congresleden te overtuigen van het belang van de regio, en te vertellen dat "het westelijk halfrond is onze achtertuin. Het is van cruciaal belang voor ons."

In het verleden heeft Morales al eerder gedreigd de USAID uit het land te zetten. Hij zei dat de programma’s van de organisatie “meer politiek dan sociaal” eindigen. Het Boliviaanse staatshoofd beschuldigde de organisatie ook van het “manipuleren” en “gebruik” van vakbondsleiders.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May