Ida Does zoekt geld voor film Nobelprijswinnaar Walcott
02 May 2013, 04:00
foto
Nobelprijswinnaar Derek Walcott en regisseur Ida Does.


Derek Walcott is de eerste gekleurde Caribische schrijver die ooit de Nobelprijs voor de Literatuur ontving (1992). Hij behoort tot de meest vooraanstaande hedendaagse dichters. Hij heeft talloze prijzen voor zijn werk ontvangen, o.a. de TS Eliot prijs in 2012.

Vorig jaar bezochten filmmakers Ida Does en coproducent Rebecca Roos de Nobel Laureaat Derek Walcott (1930) op zijn geboorte eiland St. Lucia. De cameraploeg filmde de dichter twee weken lang. Nu het materiaal binnen is zijn de makers een crowdfunding campagne gestart om de laatste fase van de film, de montage, te financieren.

Lange documentaire
Nog nooit eerder werd er een lange documentaire over hem gemaakt en voor het eerst stemde de dichter ermee in dat er ook thuis bij hem werd gefilmd, vertelt Does. De filmmakers hadden interviews met familieleden, jeugdvrienden en medewerkers van Walcott, terwijl ook het oude huis waarin hij opgroeide werd gefilmd. Walcott zelf leidde de cameraploeg naar diverse plekken die voor hem van belang zijn geweest. De film zal poëzie bevatten en landschappen van St. Lucia laten zien, die wereldwijd de aandacht trekken.

Regisseur Does: ”Dit project is begonnen als een ‘labour of love’ en zal het ook tot het einde blijven. Onze motivatie om Walcott te highlighten is groot. Hij is een unieke dichter die jonge talenten kan inspireren zich toe te leggen op hun talent en trots te zijn op hun cultuur. Met hem optrekken en zijn werk te horen, betekent oog krijgen voor schoonheid om je heen. Te leren kijken, luisteren en ervaren.’ Naar die schoonheid was de regisseur op zoek en kreeg naar eigen zeggen ‘meer dan ik had durven dromen’. In een tijd dat het dagelijks leven in de Caribbean nauwelijks werd beschreven, voelde Walcott het als een diepe behoefte om juist daarover te schrijven. Hij zette het Caribisch gebied op de literaire wereldkaart en verhief het leven van vissersdorpen en bananenplantages tot poëzie op wereldniveau. Voor de documentaire zijn ook opnames gemaakt op Trinidad, waar Walcott jarenlang heeft gewoond en gewerkt.

Crowdfunding
“Film maken is een duur medium, simpelweg omdat je veel equipement nodig hebt en ook gespecialiseerde professionals. We hebben alle gefilmd materiaal al in huis, maar moeten nu enkele weken gaan monteren om alles op de juiste plek te laten vallen. De film wordt uiteindelijk geboren in de montagekamer", zegt Does.
Gezien de opdrogende fondsen voor cultuur en film, besloot het filmteam tot een nieuwe manier van financiering: crowdfunding. Via dit systeem kunnen particulieren en bedrijven donaties doen, maar ook reclame maken. Via de campagnesite is dagelijks te zien hoe de stand is en hoeveel mensen doneren.

“Crowdfunden wordt steeds meer gebruikt door mijn collega’s in Nederland. Maar als Caribische filmmakers zijn wij pioniers. Voor ons is het een hele uitdaging om over de hele wereld te zoeken naar mensen die zich verbonden voelen met Derek Walcott, de Caribbean, poëzie, literatuur en film. Tegelijkertijd is dat ook het interessante van deze manier van werken: je komt in contact met mensen en organisaties die je eerder niet kende en we hebben erg veel enthousiasme en aanmoediging ontvangen. Vorige week verschenen we plotseling op de site van de wereldberoemde band Coldplay! Onze trailer kreeg daardoor overnight meer dan 13.000 views. Veel Engelstalige Caribische blogs en kranten benaderen ons. Het valt op dat dit juist een Nederlands-Caribisch initiatief is. Een regisseur, wiens wieg in Paramaribo stond, en een Arubaanse coproducent en cameraman! Ik vertel dan ook altijd over Trefossa, de dichter die het Sranan omarmde. Dat maakt hen nieuwsgierig, ook naar onze geschiedenis. De parallellen in onze Caribische geschiedenis en cultuur, scheppen een band.”

Surinaamse steun
Ida Does zegt erg verrast en blij te zijn met de steun die zij uit haar geboorteland Suriname krijgt. "The Back Lot Foundation doneerde als eerste en werd Associate Producer. Ook particulieren uit Suriname deden enthousiast hun bijdrage. Jorgen Raymann was snel van de partij en liet weten “I’m very proud of you!’ Een prachtige opsteker voor het Walcott Film Team. Een uitnodiging voor het Internationaal Film Festival in New York ligt al klaar en diverse andere Internationale Film Festivals hebben om de film gevraagd. 10% van de benodigde gelden zijn al binnengekomen. Met nog 28 dagen te gaan staan Ida Does en haar crowdfundingteam voor een mooie uitdaging. US$ 35.000 dollar is het einddoel. Het geld zal worden gebruikt om de film af te monteren, van muziek te voorzien en archiefrechten te verkrijgen.

De regisseur kreeg van verschillende kanten uit Suriname te horen dat men liever in Suriname zelf wilde storten. Associate Producer The Back Lot stelt daarom een speciaal rekeningnummer open voor de steun aan de Walcottfilm.


Rekeningnummer: 45 85 437
Tnv.: Stg. The Back Lot Festival
De Surinaamsche Bank
Henck Arronstraat 26-30
Paramaribo -,Suriname
Ovv ‘ donatie Walcottfilm’.

De filmmakers hebben een eigen site gemaakt: www.walcottfilm.com
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May