Veel mensen staan niet stil bij gevaar overgewicht
28 Apr 2013, 14:00
foto


Ongeveer vijftig personen bezochten, ondanks de regen, zaterdag de prikservice met diverse metingen. Zij hebben informatie ingewonnen over de gezondheid in apotheek Karis, die samen met Kendan International deze activiteit gehouden heeft. Veertig mensen, van wie 55% vrouwen, hebben metingen laten verrichten, die onder andere overgewicht en het lichaamsvet bepalen. 72,5% van degenen die wilde weten hoe het stond met hun gewicht had overgewicht!

De personen varieerden in de leeftijd van 11 jaar tot 69 jaar. De resultaten geven goed weer, dat in Suriname nog veel gedaan moet worden om het bewustzijn te bevorderen onder het algemene publiek. De organisatie vindt dat het noodzakelijk is dat mensen actief betrokken zijn bij hun gezondheid. Het lichaamsvet percentage was bij 75% te hoog. Daarnaast was de waist to hip ratio (WHR) bij 47,5% te veel. Deze metingen geven het risico aan voor hart- en vaatziekten.

Er waren ook enkele diabeten, die na jaren pas te horen kregen, waar ze op moesten letten bij de voetverzorging. Het schijnt dat zaken als bloeddruk en bloedglucose metingen regulier worden uitgevoerd op de poli maar een diabetisch voetonderzoek niet. Volgens de laatste richtlijnen voor Diabetes Mellitus in Suriname, behoort men ook aandacht hieraan te besteden. Indien er een tekort aan kader is op poliklinieken zou het raadzaam zijn om te weten waar mensen wel terecht kunnen. Dat zal zeker een steentje bijdragen aan het voorkómen van klachten. Het is ook gebleken dat wel 70% van de klanten ongeschikt schoeisel aan had.
Apotheek Karis is van plan in mei weer zo’n uitgebreide prikservice aan te bieden. Gehoopt wordt om mensen op het juiste pad te brengen met geschikt schoeisel…

Tanya Frijmersum
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May