Onhoudbare situatie te Weg naar Zee
27 Apr 2013, 18:00
foto
Een meisje zit op een stoel te kijken naar de TV, nadat het zeewater net is weggetrokken en daarbij puin en slijk heeft achtergelaten.


Bewoners van het Weg naar Zee-gebied, tussen de Oedayrajsingh Varmaweg en de Kleidam, zijn vanmorgen onaangenaam verrast door wateroverlast. De wateroverlast is het gevolg van dambreuken op diverse plaatsen waardoor het zeewater de woningen en percelen vrijelijk binnenstroomt.

Het probleem van dambreuken is niet één van vandaag. Vanmorgen stonden alle percelen blank. In sommige woningen was het water tot kniehoogte. Een ieder heeft zijn aanplant verloren. “Het heeft geen zin meer om te planten. Als ik nu een koper vindt voor mijn huis en perceel, verkoop ik de boel. Maar, ja niemand wil onder deze omstandigheden hier wonen. Kijkt u hoe alle planten verloren zijn gegaan”, aldus de teleurgestelde Mardjoeki Marsait tegenover drie volksvertegenwoordigers.

Het probleem is bekend bij de beleidsmakers. Er is eerder gewezen op het gevaar. Dat er zich calamiteiten zouden voordoen, was te verwachten. Vorig jaar heeft het ministerie van Openbare Werken (OW) een aannemer het werk gegund om een kleidam op te werpen. De aannemer heeft betonplaten geplaatst tegen de kleidam. Het was te verwachten dat de betonplaten geen weerstand zouden bieden tegen het woelige zeewater. Toch heeft niemand geluisterd naar ons, vertelt het dr-lid Samie Ramjiawan in gesprek met Starnieuws. De werkzaamheden geschiedden toen onder leiding van Ivan Graanoogst. “Hij heeft er een potje van gemaakt. Het resultaat liegt er niet om. Vanmiddag zal het water zijn piek bereiken.” Dan zullen alle laaggelegen huizen vanaf het bedevaartsoord tot het crematieoord onder water komen te staan. Gisteren heeft districtscommissaris Mike Nerkust zich georiënteerd in het gebied samen met mensen van Openbaar Groen. Verwacht wordt dat OW-minister Ramon Abrahams maandag waarschijnlijk langs het gebied gaat.

Waarschuwing
Ramjiawan had bij diverse dr-vergaderingen gewaarschuwd voor deze calamiteit. Ook rr-voorzitter Rabindrenath Hanoeman van het ressort Weg naar Zee heeft vaak aan de bel getrokken. Echter kregen ze nul op het rekest. Er is ook gevraagd om de vertegenwoordiger van Openbare Werken in het districtsbestuur uit te nodigen voor opheldering van het geleverde “prulwerk.” Er is niet geluisterd en inmiddels zijn betonplaten weggespoeld en de omwonenden betalen het gelag. “Het is erg dat anderen aan dit project hebben verdiend, maar dat de bewoners nog met het probleem opgescheept zitten”, zegt Ramjiawan. Na het bezoek van de minister en het uitblijven van oplossingen, zullen de bewoners gemobiliseerd worden voor harde acties.

Nadat het water was weggetrokken, konden de bewoners uit hun huis gaan. Toiletten kunnen voorlopig niet worden doorgespoeld en afvalwater kan niet worden geloosd. De meeste gedupeerden zijn niet gebaad sinds vanmorgen en haast alles moet op een verhoging worden geplaatst. Niemand hoeft te rekenen op opbrengsten van de grond, want die zijn al verloren. Niemand denkt meer aan de uitoefening van de tuinbouw. Daardoor zullen de bewoners inkomsten derven. Het water trekt via kanalen weg in de richting van Bolleteriehé, waar vruchtbare landbouwgronden verzilt zullen raken. Muskieten omsingelen de mensen tot in hun woningen. De vrees voor dengue is groot. Er moet een crashprogramma worden uitgevoerd ter bescherming van het Weg naar Zee-gebied, vindt Ramjiawan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May