Onkruidverdelger gelinkt aan kankers en Parkinson
27 Apr 2013, 14:00
foto


Het gebruik van 's werelds populairste onkruidverdelger, Roundup, kan worden gelinkt aan een reeks gezondheidsproblemen en ziektes zoals Parkinson, onvruchtbaarheid en kankers. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Ook in Suriname is het gebruik van Roundup wijdverspreid.

Het rapport, dat vorige week verscheen in het wetenschappelijk blad ‘Entropy’, stelt dat resten van 'glyfosaat', het belangrijkste bestanddeel van het herbicide Roundup in voedsel zijn aangetroffen. Roundup is al dertig jaar wereldwijd de meestgebruikte onkruidverdelger.

Die residu's versterken de schadelijke effecten van andere chemische residu's en giffen in het milieu en verstoren normale lichaamsfuncties. Zo veroorzaken ze ziektes, stelt het onderzoek van Stephanie Seneff, onderzoekswetenschapper aan het Instituut voor Technologie van Massachusetts en Anthony Samsel, een gepensioneerde wetenschapper en voormalig milieuconsulent van de Amerikaanse regering.

Monsanto
"De negatieve impact op het menselijk lichaam is arglistig en manifesteert zich traag door ontstekingen die de celsystemen in het hele lichaam schaden", zo stelt de studie. "We hebben iets heel belangrijks blootgelegd dat ernstig moet worden en verder onderzocht moet worden", aldus Sennef.

Milieuactivisten, consumentengroeperingen en plantenwetenschappers uit verschillende landen hebben al eerder gewaarschuwd dat het gebruik van glyfosaat problemen veroorzaakt voor planten, mensen en dieren. Monsanto is de producent van zowel Roundup als een reeks gewassen die genetisch zijn gemodificeerd zodat ze resistent zijn voor Roundup.

95 miljoen kilo glyfosaat
Die zogenaamde biotechnologische gewassen, waaronder maïs, sojabonen, koolzaad en suikerbiet, worden in de Verenigde Staten van Amerika (VSA) alleen al op miljoenen hectares geplant. Boeren hebben een voorkeur voor die gewassen omdat ze Roundup direct op de gewassen kunnen sproeien zonder hun oogst te beschadigen.

Roundup wordt ook in Europa vaak gebruikt voor gazonnen, tuinen en golfterreinen. Ook in het Caribisch Gebied en Latijns-Amerika is het middel heel populair onder niet alleen de tuinder, maar ook de boeren.

Monsanto heeft jarenlang volgehouden dat glyfosaat veilig is en minder schadelijke impact op het milieu heeft dan andere herbiciden. Van de tientallen onkruidverdelgers op de markt is glyfosaat veruit de meest populaire. In 2007 werd in de VSA ruim 95 miljoen kilo glyfosaat gebruikt door Amerikaanse boeren, dubbel zoveel als zes jaar eerder.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May