Werknemers protesteren tegen fabrieksdoden Dhaka
25 Apr 2013, 17:30
foto
Reddingswerkers zijn nog steeds op zoek naar overlevenden van de ramp in Dhaka, Bangladesh. (Beeld: Al Jazeera)


Duizenden fabrieksarbeiders van de kledingindustrie protesteren in de hoofdstad Dhaka, Bangladesh tegen de doden die zijn gevallen bij het instorten van een acht verdiepingen gebouw. Er zijn ongeveer 200 textielwerkers gedood.

De reddingsacties naar overlevenden worden nog voortgezet. De demonstranten die met stokken in de hand door de straten van Dhaka liepen, eisen dat de eigenaren van de textielfabrieken worden terechtgesteld. Ze hebben de associatie van textielfabrikanten en –exporteurs aangevallen. Werknemers blokkeerden wegen en bleef het vandalisme beperkt tot enkele plaatsen.

De kledingexport van Bangladesh is goed voor 80% van de totale export van het land. De lonen van de werkers in deze industrie is laag en de werkomstandigheden zijn ronduit slecht. Door winstbejag neemt ook de bouwindustrie het niet nauw met de bouwnormen.

Minister van Binnenlandse Zaken die het rampgebied bezocht, zei dat het gebouw niet voldeed aan de bouwregels en dat “de schuldigen zullen worden gestraft.”
Meer dan 1.000 mensen raakten gewond toen het gebouw, waarin vijf textielfabrieken waren gevestigd, woensdagochtend in elkaar klapte. Naar verluidt negeerden de fabrieksmanagers de waarschuwingen van werknemers dat het gebouw instabiel was geworden. Dinsdag was er al gekraak te horen en vertoonde het gebouw scheuren.

Nationale rouwdag
De vlaggen staan halfstok en er is een dag van rouw afgekondigd voor de slachtoffers. Het is de ergste fabrieksramp in de geschiedenis van de vitale kledingindustrie van Bangladesh. Opnieuw is grote bezorgdheid geuit over de veiligheid van deze sector.

Reddingswerkers hebben de hele nacht doorgewerkt in de verwarde puinhoop van beton. Ze werkten met boren en blote handen en gaven water en zaklampen aan degenen die nog gevangen zitten onder het puin. "Ik gaf hen fluitjes, water, fakkels. Ik hoorde ze huilen. We kunnen ze niet op deze manier achterlaten," zei een brandweerman.

De ramp komt minder dan vijf maanden nadat een brand in een kledingfabriek 112 mensen het leven kostte. Het onderstreepte de onveilige omstandigheden in Bangladesh's groeiende kledingindustrie, de tweede grootste in de wereld.

Volgens de brandweer waren er zo’n 2.000 mensen in het gebouw toen het instortte. Het instorten van gebouwen is een normaal verschijnsel in Bangladesh. Veel gebouwen met meerdere verdiepingen zijn opgezet in strijd met de bouwnormen. In 2005 vielen tientallen doden nadat een multi-verdiepingen kledingfabriek in hetzelfde gebied instortte.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May