Mahtabsing: Leer jezelf kennen
24 Apr 2013, 20:30
foto


Suïcide blijft een groot probleem in Suriname. Steeds meer organisaties gaan er toe over hun bijdrage te leveren om te proberen dit probleem te verkleinen. Zo ook de Shri Sanatan Dharm Paramaribo-Noord (SSDP).

In een negendaagse Shri Deví Bhágvat Mahá Purán Yagya is het thema ‘zelfrespect en bewustwording ter voorkoming van zelfmoord’ behandeld. “De mens is een lichamelijke en geestelijke eenheid die de ziel, het element van het Goddelijke, in zich herbergt. “Geloof in God is het kompas voor een evenwichtig leven. Introspectie (Ātma-bodh) is essentieel voor elk individu, wil de persoon weten welke negatieve eigenschappen moeten worden weggelaten en welke positieve verder moeten worden ontwikkeld.” Het is deze kennis die pandit shrí Varun P.S. Mahtabsing heeft gedeeld met honderden bezoekers van de dienst.

Hij zei dat in de zoektocht naar het eigen ‘ik’ je jezelf leert kennen. “Dan weet je hoe je problemen moet aanpakken in het leven.” Hij heeft er ten overvloede op gewezen dat het leven niet slechts bestaat uit rozengeur en maneschijn. “Als mens moeten we ook leren hoe om te gaan met de doorns als we onze hand uitsteken om de mooie roos te plukken,” illustreerde hij. “Het leven is een Goddelijk geschenk dat we dan gaan leren waarderen.”

Niet aan de mens
Het thema is gedurende de yagya opgebouwd met de rol van het gezin, het belang van gemeenschapswerk om op de laatste dag af te sluiten met een jágaran (nachtwake). De hele nacht zijn er vuuroffers gebracht, is er gereciteerd, zijn er voordrachten gedaan en is er gemediteerd. “De mens is niet volmaakt, maar het leven is een proces naar vervolmaking en uiteindelijk verlossing van het Aardse,” onderrichtte de geestelijke zijn publiek. “Gebeden worden niet aangehoord in een huis waar de vrouw niet wordt gerespecteerd,” benadrukte hij de rol van de vrouw in het gezin.

“Het ontnemen van het leven behoort dus niet aan de mens toe!”. Zelfdoding, abortus, moord en dierenleed zijn een directe schending van de Goddelijke energie, onderwees eerwaarde Mahtabsing. “ Door de mens te leren dat we als eenheid moeten optrekken in het leven, zal naast zelfrespect ook het gevoel voor gemeenschapswerk zich ontwikkelen. Hiermee vult iedereen elkaar aan en verbetert het intermenselijk contact en neemt het onnodige spanning, stress, haat, jaloezie, woede en hebzucht weg; allemaal voedingsbodems voor het niet meer kunnen overzien van de problemen waar mee je overschaduwd raakt.”

De yagya is gelijktijdig gehouden met Navrátri. De SSDP heeft de yagya georganiseerd in verband met haar 25-jarig bestaan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May