School Drietabiki pas vandaag begonnen
23 Apr 2013, 16:00
foto
Een looppad dat speciaal is gemaaid, geeft de leerlingen toegang tot het schoolgebouw. (Foto: Isaak Poetisi)


De Akontu Velantie lagere school van Drietabiki heeft pas acht dagen na de Paasvakantie de deuren geopend. Schoolleider Patricia Adjoeba verklaart tegenover Starnieuws dat het de bedoeling was dat de leerkrachten vorige week zondag terug moesten zijn op hun post om het onderwijsproces weer op te starten.

Het vertrek uit Paramaribo werd echter verschoven naar afgelopen donderdag. "We konden niet gelijk starten, omdat de school niet beschikt over schoonmaaksters en een tuinman", zegt Adjoeba. De schoolleider legt uit dat de drie schoonmaaksters en de tuinman met pensioen zijn.

Veel lessen gemist
Het schoolerf is door achterstallig onderhoud enorm verwaarloosd. Het onkruid is gegroeid tot heuphoogte van de kinderen. Door tussenkomst van parlementariër Walter Bonjaski (ABOP) is het gebouw schoongemaakt en is door het onkruid een looppad gemaaid om de kinderen vanuit de rivier toegang te geven tot de school. "Dit probleem is bekend bij het ministerie van Onderwijs", zegt Adjoeba.

Cheraisa Wajo (13) uit de 6e klas is blij dat de school begint. "Want we verliezen te veel lessen", zegt Wajo. De tiener vindt het lastig dat het wied zo hoog staat op het schoolerf. "Ik weet niet waarom de school pas vandaag is begonnen", zegt Wajo. De activiteiten in verband met de rouwaflegging van de overleden koning Gazon Matodja zijn voor Glenson Miesiedjan (10) uit de 3e klas geen aanleiding om langer de lessen te missen. "De activiteiten zijn belangrijk, maar de school gaat voor."

Structurele oplossing
Vanmorgen zijn de leerlingen met een zwemvest aan in de schoolboot gestapt om de korte oversteek te doen naar 'Datra kondre' waar de medische post en de school zijn gevestigd. Van de ruim 300 leerlingen, hebben vandaag slechts 200 de school bezocht.

Om uit deze malaise te komen, heeft Adjoeba contact gemaakt met Bonjaski, die haar meedeelde dat hij werkt aan een structurele oplossing. "Ik doe alles wat in mijn vermogen ligt om te helpen dit probleem tot het verleden te laten behoren", zegt Bonjaski aan Starnieuws. Bert Eersteling, hoofd van het Bureau Onderwijs Binnenland, zegt dat het raadsvoorstel al af is om ontheffing aan te vragen bij de vicepresident. Hij belooft dat deze kwestie administratief binnen afzienbare tijd in orde komt.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May