Artikel 8 dialoog Suriname-EU 'in goede sfeer' verlopen
22 Apr 2013, 22:05
foto


De 'artikel 8 dialoog' van de Cotonou overeenkomst tussen Suriname en de Europese Unie (EU) is maandag in een prettige sfeer verlopen in vergelijking met het fiasco van vorig jaar mei. Suriname en EU zeggen beiden geleerd te hebben van de fouten die gemaakt zijn. Deze keer is het wel gekomen tot een gezamenlijke verklaring én een persconferentie.

Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken en de delegatieleider van de EU, John Calogirou zeggen beiden dat de bespreking 'in een goede sfeer' is verlopen. De vorige keer overheerste bij de bespreking het amnestievraagstuk voor de moorden van 8 december 1982. Nu heeft Lackin verteld dat de ontwerpwet van het constitutioneel hof goedgekeurd is door de raad van ministers en ook door de Staatsraad heen is.

Lackin en Calogirou merken op dat mensenrechten binnen artikel 8 een vraagstuk is dat altijd aan de orde komt. Ook de doodstraf, die nog niet afgeschaft is in Suriname, is hier onderdeel van. "Er is nuchter over diverse onderwerpen gesproken die ook te maken hebben met de regio", stelt Lackin. "Ik zal de topics niet herhalen die de minister al heeft genoemd", zegt de EU-delegatieleider instemmend. Er zijn vorderingen geboekt, waarbij er sprake is van een "free flow of information", deelt Calogirou mee.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May