Grassalco investeert US$ 3.5 miljoen in 'crusher plant'
23 Apr 2013, 00:00
foto
De 'crusher plant' van NV Grassalco te Rosebel in Brokopondo. (Beeld: René Gompers)


NV Grassalco produceert nu steenslag. De 'crusher plant' werd op Rosebel maandag officieel in gebruik genomen. "Dit is pas het begin. De slapende reus is wakker geschud. Sit back, relax and watch us doing it", zei een zichtbaar tevreden Sergio Akiemboto, directeur van Grassalco. Er is ruim US$ 3,5 miljoen gestopt in het opzetten van de 'aggregate crusher plant'.

Het systeem is in staat 350 kubieke meter steenslag per uur te produceren in vier kwaliteiten. De blijdschap over de nieuwe richting die de Grassalco opgaat, werd niet onder stoelen of banken gestoken door de sprekers. "Me breiti extra want Brokopondo de in aanzien baka", lachte kapitein van Nieuw Koffiekamp, Ludwig Wijnerman. "Jullie hoeven niet te vrezen want Grassalco zal het net zo goed doen als Staatolie", voorspelde de kapitein. Districtscommissaris Yvonne Pinas merkte op dat deze ontwikkeling weer eens aantoont hoeveel het district bijdraagt aan ontwikkeling. "Sranan no man k'napu sondro Brokopondo. We leveren elektriciteit, goud, hout en nu steenslag. En heel binnenkort zullen we ook water leveren."

Technologie ontwikkelen
Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen vindt dat dit project een perspectief biedt. Het gaat niet alleen om het district maar om de eigen natuurlijke hulpbronnen, middelen, kennis en mensen die worden ingezet om het product te maken. Er volgt nog meer. Hij vindt dat Grassalco zich ingezet heeft om dit product te ontwikkelen. Er wordt samengewerkt met Iamgold. Dit doet de regering ook met de goudsector. Grassalco wil verder gaan en een middelgrote goudmijn ontwikkelen. De president wil zelfs een grotere mijn. Volgens de bewindsman is dit mogelijk op langer termijn. Nu moet de technologie eigen gemaakt worden, daarom wordt er eerst samengewerkt met buitenlandse partners.

Grassalco is in 1958 opgericht met als doel middels joint ventures bauxiet te mijnen. "Maar op de een of andere manier heeft dit bedrijf zich niet kunnen ontwikkelen", merkte Akiemboto op. "We gaan geen vingers wijzen maar kijken verder dan vandaag. De crusher staat er en we gaan grotere uitdagingen aan." Grassalco wil het grootste steenslagbedrijf worden en exporteren. Het bedrijf maakt er al werk van om gecertificeerd te worden op kwaliteit, veiligheid en milieuvriendelijkheid.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May