Kaolienfabriek Moengo Minerals in juni operationeel
23 Apr 2013, 01:00
foto
De calcineertoren van Moengo Minerals. (Foto: Bauxco Nieuws)


Binnen twee maanden zal de kaolienfabriek van Moengo Minerals in productie treden. De fabriek is nu in haar testfase. De oude bauxietmijnen van Suralco zijn nu kaolien mijnen. “In de toekomst heeft kaolien de potentie een belangrijk exportproduct te worden,” zegt het bedrijf.

Moengo Minerals, opgericht in 2002, zal kaolien delven in het district Marowijne en deze verwerken. Kaolien is een witte klei (China clay) en in Suriname bekend als ‘pemba doti’. In de gebieden waar bauxiet is uitgemijnd, is de grondstof kaolien bloot komen te liggen. Kaolien is een industrieel mineraal dat vele toepassingen kent.

Deze grondstof wordt onder andere verwerkt in verf, papier, inkt, beton, glasvezel, keramiek, cosmetica, wasmiddelen en medicijnen. In eerste fase zal Moengo Minerals kaolien verwerken tot hoogwaardig metakaolien voor de bouw. Metakaolien (een fijn wit poeder) wordt toegepast in cementproducten als vulstof met bindmiddeleigenschappen.

Zeer hoge kwaliteit
Er zijn gedurende vijf jaren exploratieonderzoeken gedaan. Uit de onderzoeken bleek dat de aanwezige kaolien van zeer hoge kwaliteit is en een uitstekende grondstof is voor de verwerking tot metakaolien. In 2008 is Moengo Minerals een samenwerking aangegaan met de Franse Demeter Technologies in Toulouse. Moengo Minerals heeft de ‘flash calcinatie technologie’ gekocht bij het Franse bedrijf. Zij zal volgens deze methode kaolien verwerken tot metakaolien.

Een lokale contractor in Moengo zal de kaolien delven voor de fabriek van Moengo Minerals, staat in de jongste editie van Bauxco Nieuws. Naast de fabriek is er ook een testlaboratorium op het fabrieksterrein te Moengo. Hierin wordt de kwaliteit van het geproduceerde metakaolien gecontroleerd. Ook het Product Development Lab op het complex van de Anton de Kom Universiteit levert zijn bijdrage. In dit onderzoekscentrum wordt nagegaan of er nieuwe en/of verbeterde toepassingen mogelijk zijn met metakaolien als grondstof.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May