Felisi wil duurzame oplossing Surgold en gouddelvers
21 Jun 2010, 19:15
foto


De multinational Surgold in het Nassaugebied eist het vertrek van lokale gouddelvers uit haar concessiegebied. Er is een gespannen sfeer ontstaan. De activiteiten van de gouddelvers zijn verplaatst naar de exclusieve zone van de maatschappij. Surigold vindt de situatie onveilig en onacceptabel en staakte haar activiteiten. Minister Michel Felisi van Regionale Ontwikkeling (RO) wil komen tot een duurzame oplossing. In een persbericht deelt het ministerie mee dat Felisi zich op 18 en 19 juni georiënteerd heeft in het gebied en verschillende besprekingen heeft gevoerd.

De lokale gouddelvers stelden een commissie samen om met Surgold te werken aan een duurzame oplossing. De maatschappij wenst dat de gouddelvers binnen tien dagen zich verwijderen uit de zone. De concessie van Surgold is 17000 ha groot, waarvan 8000 ha tot de exclusieve zone behoort. De gouddelvers vinden dat ze zware verliezen zullen leiden. Ze vrezen dat hun investering buiten de zone niet terugverdiend zal worden, door de schaarste aan goud.

Met de minister zijn de volgende afspraken gemaakt:
• beide partijen komen woensdag bijeen om na te gaan hoe op een systematische wijze de activiteiten van de lokale gouddelvers te verplaatsen buiten de zone.
• de gouddelvers uit de Paramaccaanse gemeenschap zullen geregistreerd worden en duidelijk in kaart worden gebracht.
• Surgold zal in 3 weken de zone afrasteren, waardoor er geen twijfel ontstaat over de verboden locatie.
• Er zal met een vertegenwoordiger of commissie van de gouddelvers worden gewerkt.
• De regering zal de vorderingen nauwlettend volgen.

Op de krutu (vergadering) met granman Samuel Forster en zijn kapiteins gaf het traditionele gezag ze te kennen geen toestemming te hebben gegeven om in de zone van Surgold te opereren. De granman roept zijn onderdanen op om onmiddellijk de zone te verlaten en voortaan na te laten onder valse voorwendselen het gebied te betreden. Het grootopperhoofd benadrukte geen enkele tyuku (steekpenningen; in Nassaugebied ook wel ‘procenten’ genoemd) te hebben ontvangen. Dit zei hij omdat er verhalen over ‘omkoping’ rondverteld worden.

(Foto: ministerie van Regionale Ontwikkeling)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May