Acht voor Johan Adolf Pengel luchthaven
21 Apr 2013, 13:00
foto


"Ik ben ervan overtuigd dat de Johan Adolf Pengel luchthaven binnen de kortste keren kan uitgroeien tot een plaats van grote betekenis in de regio. Je moet ze gewoon laten merken dat je er bent. Dan zullen ze er gegarandeerd op afkomen. Ik zou de luchthaven een acht geven."

Dit zei Michael Nicholaas, luchthavendeskundige, zaterdag bij de afsluiting van de achtste 'safety meeting week' van de Islands Airport Safety Committee (IASC). Dit comité richt zich op het waarborgen en verbeteren van de persoonlijke en vliegveiligheid op de luchthavens van zijn lidstaten. Tijdens deze vijfdaagse bijeenkomst is de Johan Adolf Pengel luchthaven getoetst geworden op veiligheid en het uitvoeren van een noodplan.

Leren van elkaar
De bevindingen zijn op de laatste dag gepresenteerd en zijn er ook oplossingen meegegeven. De resultaten worden verwerkt in een officieel rapport dat over tien weken zal worden overhandigd aan luchtvaartinstituten. Nilo Emerencia, voorzitter van de IASC geeft aan dat het niet gaat om fouten te zoeken en een vervelend gevoel achter te laten.

"Wij hoeven niet opnieuw het wiel uit te vinden als het op veiligheid aankomt. De lidstaten leren op deze manier van elkaar. Dat is de bedoeling van deze meetings," legt Emerancia uit. " We zijn erg onder de indruk van wat we hier allemaal hebben aangetroffen. Ik zou de JAP een acht geven."

Niet alarmerend

Nicholaas merkt op dat de bevindingen niet van alarmerende aard zijn. Ter illustratie noemde hij de omrastering die een halve meter te laag is om te voldoen aan internationale normen. Ook kan volgens de deskundige de luchthaven uitgroeien om nog meer verkeer aan te kunnen. "Het verschil met andere luchthavens is dat de JAP genoeg ruimte heeft om uit te bouwen. En met het verbeteren van de veiligheidsaspecten op de grond en in de lucht kan het meer worden dan alleen maar een luchthaven".

De airportmanager van de JAP luchthaven, Steven Vrieze, is niet verrast door de bevindingen van het onderzoek. "Wij zitten midden in een certificeringsproces. We werken zelfs al aan sommige punten. Het bevestigd dat we goed bezig zijn." Bij de toets over het uitvoeren van een noodplan bij een eventuele ramp is gebleken dat er nog veel werk aan de winkel is. Het theoretische plan wordt zo snel mogelijk bijgesteld om in de tweede helft van het jaar een 'full scale emergency exercise' te houden. Dit is ook nodig om gecertificeerd te worden. Er zal op grote schaal een ramp in scene worden gezet. Luchthavenpersoneel, brandweer, politie, militairen, BOG, en NCCR zullen ingezet worden. "We zullen ook gebruikmaken van acteurs en figuranten om moeilijke situaties neer te zetten," vult Vrieze aan.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May