BOG: ‘Vaccineren is gedeelde verantwoordelijkheid’
19 Apr 2013, 20:00
foto


In de vaccinatieweek die elk jaar in de laatste week van april wordt georganiseerd, vertrekt er een Surinaamse delegatie naar Guyana om de start van de vaccinatieweek gezamenlijk met het buurland te vieren. In Suriname zal de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) gedurende de hele week extra activiteiten uitvoeren en zal de Medische Zending voorlichting geven over vaccinatie aan bewoners van Brokopondo.

De overheid maakt geld vrij voor het programma en het is de bedoeling dat gezondheidswerkers ervoor zorgen dat er overal gevaccineerd wordt en ouders en de gemeenschap hun kinderen brengen om gevaccineerd te worden. Iedereen in de gemeenschap heeft een rol bij de bestrijding van ziekten die door vaccinatie voorkomen kunnen worden. Het thema van de Vaccinatieweek 2013 is dit jaar dan ook ‘een gedeelde verantwoordelijkheid’. De ouders en anderen uit de gemeenschap moeten er voor zorgen dat zij waar nodig zichzelf ook laten vaccineren.

Gelijke kansen
Het is de elfde keer dat de vaccinatieweek wordt gevierd in de regio en dus ook in Suriname. Dit gebied heeft altijd een voortrekkersrol gehad op het gebied van vaccinaties en zij was ook de eerste regio in de wereld die pokken en polio heeft uitgeroeid, zegt het Bureau Openbare Gezondheidszorg(BOG) in een persbericht.

Tijdens de vaccinatieweek wordt er speciaal aandacht aan besteed dat iedereen die het nodig heeft, gevaccineerd wordt, ongeacht waar men woont in Suriname. Iedereen moet gelijke kansen hebben om beschermd te worden tegen ziekten die door vaccinatie te voorkomen zijn. De vaccinatieweek is ook een goede gelegenheid voor buurlanden om op het gebied van vaccinatie samen te gaan werken of beter samen te werken.

Bescherming tegen ziekten
De RGD wil dat zoveel mogelijk kinderen die hun tweede vaccinatie voor bof, mazelen en rode hond moeten krijgen, ook daadwerkelijk naar de poli worden gebracht door hun ouders. Kinderen vormen door hun kwetsbaarheid een speciale groep binnen het vaccinatieprogramma. Wanneer vaccinaties op tijd gegeven worden aan een kind, kunnen ze het kind tegen bepaalde ziekten beschermen. Bovendien is het zo, dat hoe meer kinderen gevaccineerd zijn, des te kleiner de kans is dat er een uitbraak optreedt van deze ziekten. In de vaccinatieweek kunnen kinderen tussen één en vijf jaar oud elke dag van 8.00-14.00u terecht voor het krijgen van vaccinaties op de poliklinieken van de RGD, meldt het BOG.

De Medische Zending zal bij het geven van de voorlichting, informatie geven over het Humaan Papilloma Virus (HPV) dat vanaf oktober 2013 onderdeel zal zijn van het nationaal programma tegen baarmoederhalskanker. Deze activiteiten in Brokopondo zijn de start voor de informatiecampagne die op de lagere scholen gevoerd zal worden voor het HPV vaccin.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May