19-jarige verdachte Boston gearresteerd; nachtmerrie voorbij
19 Apr 2013, 22:35
foto
De politie in Boston heeft had gedurende vele uren een klopjacht geopend op de 19-jarige Dzhokhar Tzarnaev. (Beeld: BBC)


Na een intensieve klopjacht van de politie in Boston, is vrijdagavond ook de 19-jarige Dzhokhar Tzarnaev gearresteerd. Hij was omsingeld en in het nauw gedreven in een boot in Watertown. Zijn conditie is niet bekend. Dit is officieel bekend gemaakt door de Amerikaanse justitie, die zegt dat de nachtmerrie die ruim 28 uur geduurd heeft, voorbij is. Eerder vanmorgen kwam zijn 26-jarige broer, Tamerlan, al om bij een vuurgevecht met de politie. Beide broers zijn door de FBI aangemerkt als verdachten van de bombardementen bij de Boston Marathon.

Dzhokhar Tzarnaev ging deze week gewoon door met zijn leven. De dagen na de explosies heeft hij gewoon zijn lessen gevolgd op de universiteit van Dartmouth. De campus van de Ivy League-universiteit was vandaag afgesloten, net als die van MIT en Harvard.

De vader van de broers, Anzor Tzarnaev, heeft eerder gezegd dat zijn zoon Dzhokhar "bekwaam medisch student" is en omschreef hem als "een echte engel". Hij is teruggekeerd naar Dagestan, dichtbij de grens met Tsjetsjenië. Vorig jaar werd de moeder van de broers, Zubeidat K. Tzarnaev (45), gearresteerd voor diefstal van kleding ter waarde van 1.624 dollar.

In de val
Anzor heeft tegenover het Russische nieuwsagentschap Interfax gezegd dat zijn kinderen in de val zijn gelopen. “De speciale diensten hebben mijn kinderen in de val laten lopen, omdat zij gelovige moslims zijn,” zei hij. “Waarom hebben ze Tamerlan vermoord? Ze moesten hem levend hebben gepakt.”

NBC news meldde dat een derde verdachte de trein heeft genomen richting New York City. Hij is opgepakt in Norwalk, Connecticut. Intussen heeft de Boston Globe gemeld dat de politieagent die vanmorgen bij het vuurgevecht bij de MIT is omgekomen, de 26-jarige Sean Collier is.

'Barbaarse daad'
Intussen heeft de Russische president Vladimir Putin zijn condoleances aangeboden aan zijn Amerikaanse ambtgenoot, Barack Obama. Putin zei "ik veroordeel deze barbaarse misdaad”. Hij voegde eraan toe dat de Russische Federatie gereed was, indien nodig, om te helpen in het onderzoek.

De Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov, reageerde op Instagram: "We hebben eerder onze medeleven uitgesproken aan de mensen van de stad en de mensen van Amerika ... Elke poging om de relatie te leggen tussen Tsjetsjenië en de Tzarnaevs, als ze schuldig zijn, is tevergeefs. Ze groeiden op in de Verenigde Staten, hun attitudes en overtuigingen zijn daar gevormd. Het is noodzakelijk om de wortels van het kwaad in Amerika te zoeken. We wensen aan alle slachtoffers een spoedig herstel toe en delen de gevoelens van verdriet."

Boston, een anders bruisende metropool, leek vandaag wel een spookstad. De politie had de 4,6 miljoen inwoners van Boston en de buitenwijken gevraagd om binnen te blijven. Dat gold ook voor de ziekenhuizen in de staat. Patiënten konden ziekenhuizen niet verlaten en kon er ook niemand naar binnen, tenzij per ambulance. De politie vreesde dat Dzhokhar mogelijk een zelfmoordvest droeg, net als zijn doodgeschoten broer Tamerlan. Die had explosieven op het lichaam.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May