SVJ gastheer delegatie Internationaal Persinstituut (IPI)
20 Apr 2013, 00:00
foto


Het ‘Internationaal Press Institute (IPI), dat zich beijvert voor persvrijheid, vertoeft van 20 tot 25 april in Suriname. Dit werkbezoek is mede op uitnodiging van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ).

IPI komt voor het eerst naar Suriname voor een reguliere ontmoeting en oriëntatie. Naast beleefdheidsbezoeken aan hoogwaardigheidsbekleders en mediahuizen zal ook gesproken worden met politieke organisaties, diplomatieke vertegenwoordigingen en niet gouvernementele organisaties.

IPI is een internationaal netwerk van redacteuren, media entrepreneurs en leidinggevende journalisten die zich beijveren om persvrijheid en een vrije stroom van nieuws te waarborgen en de journalistieke praktijk te bevorderen. Het instituut werd opgericht in oktober 1950 door 34 journalisten uit 15 landen, vanuit de gedachte dat een onafhankelijke en professionele pers zou bijdragen aan de ontwikkeling van een rechtvaardige en vrije gemeenschap die wordt geregeerd vanuit het principe van recht en wet. Het IPI heeft leden in meer dan 120
landen. Het is een politiek neutraal instituut, met een consultatieve status bij de Verenigde Naties en de Raad van Europa.

Toewijding voor persvrijheid
In juni 2012 hield IPI haar Wereld Congres in Port of Spain, Trinidad en Tobago, hetgeen mag worden gezien als een bewijs van haar toewijding aan de bevordering van persvrijheid en beoefening van de journalistiek in het Caribisch Gebied. Ook de SVJ participeerde in dit wereldcongres. In datzelfde jaar zijn persvrijheidmissies uitgevoerd op Jamaica, Barbados, de Dominicaanse Republiek en Trinidad en Tobago. De missies in de regio worden mede georganiseerd door de Associatie van Caribische Mediawerkers (ACM), waar de SVJ lid van is. De ACM zal op deze Suriname missie vertegenwoordigd worden door het bestuur van de SVJ.

De delegatie van de IPI die Suriname bezoekt bestaat uit de volgende
personen: Alison Bethel McKenzie, IPI executive director, John Yearwood, The Miami Herald world editor; president of the IPI North American Committee, IPI Board Member en Scott Griffen, IPI press freedom advisor for Latin America and the Caribbean. Dit meldt de SVJ in een persbericht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May