Hooghart wil aanpassing regels Pensioenfonds
18 Apr 2013, 23:00
foto
Ronald Hooghart


Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), wil dat een vrouw die 28 jaren met een man heeft samengewoond en met hem een kind heeft, in aanmerking komt voor het pensioen van die man. De vrouw in kwestie krijgt het pensioen niet, mogelijk omdat zij niet met de man getrouwd was en zij niet op hetzelfde adres als de man was ingeschreven.

Hooghart vindt dat er sprake is een zeer inhumane benadering van het fonds en ziet graag dat zulke gevallen tot het verleden gaan behoren. Hij meent dat er rekening gehouden moet worden met de eigen culturen van burgers van het land, zoals dat vertaald is in de grondwet. “Wordt bijvoorbeeld met een huwelijk slechts een huwelijk bedoeld, zoals het door de koloniale machtshebbers aan de samenleving is opgedrongen?”, vraagt hij zich af. “Is het dekolonisatieproces na zoveel jaren nog niet tot ons doorgedrongen, zijn we nog niet zover om de wetten en regels van de koningin en de gouverneur van ons af te stoten?”

Hooghart wijst er in zijn schrijven op dat de samenleving verplicht is rekening te houden met veranderingsprocessen in de wereld. Koloniale regels waarmee de samenleving zit, behoren volgens hem tot het rijk der fossielen en veroorzaken achterstanden die humanere levensverhoudingen verstoren.

Het schrijven is gericht aan de waarnemende directeur van het Pensioenfonds Suriname, A. Lo-A-Njoe, terwijl er ook afschriften zijn gestuurd naar de vicepresident, de minister van Binnenlandse zaken en de Raad van Bestuur van het Pensioenfonds.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May