Monument koningin Wilhemina krijgt schoonmaakbeurt
18 Apr 2013, 21:00
foto
Het 'vergeten' monument van Koningin Wilhelmina krijgt een grondige opknapbeurt.


Suriname bereidt zich op zijn eigen manier voor op de kroning van de Nederlandse prins Willem Alexander tot koning. Het ‘vergeten’ monument van zijn grootmoeder koningin Wilhelmina krijgt daartoe een grondige schoonmaak en renovatiebeurt.

Het initiatief komt van de Stichting Cultuureducatie. Het directoraat dat belast is met monumenten heeft op dinsdag zijn goedkeuring gegeven aan het project. “Het directoraat is zeer ingenomen met uw initiatief en de voorgenomen samenwerking hiertoe met de Stichting Surinaams Museum,” staat in de brief. George Ramjiawansing is vanuit afdeling Culturele Creatieve Vorming/Nola Hatterman Art Academy aangewezen om het project te helpen begeleiden.

Het beeld van koningin Wilhelmina, dat in 1924 werd onthuld, heeft tot 1975 voor het presidentieel paleis gestaan. Na de onafhankelijkheid is het monument verplaatst op het complex van het Fort Zeelandia, waar het sindsdien vergeten bijstaat.

Vriendelijk gebaar
Benjamin Mitrasingh, voorzitter van de Stichting Cultuureducatie, vindt het niet meer dan vriendelijk gebaar naar het voormalig koloniaal moederland. De Nederlandse ambassade heeft zijn medewerking al in een vroeg stadium toegezegd, zegt Mitrasingh. Behalve het monument zelf worden ook de kanonnen die erom heen aangepakt. Ze zullen worden voorzien van nieuwe affuiten, ter vervanging van de houten die zijn vergaan. Ook het embleem dat op het monument stond en is verdwenen, zal worden vervangen door een nieuwe. Het project moet voor 30 april, de dag van de kroning, zijn voltooid.


Het renovatieproject ‘Koningin Wilhelmina’ is deel van een aantal projecten waarmee de stichting bezig is. Zo start zij binnenkort met de activiteiten die moeten leiden tot het vinden van het massagraf van 1902 te Mariënburg. Dit project heeft de zegen van het hoogste gezag, de president van Suriname, zegt een tevreden Mitrasingh.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May