Vaststelling oostelijke zeegrens helpt aanpak illegale visserij
18 Apr 2013, 00:00
foto


Suriname en Frankrijk hervatten op korte termijn gesprekken om de onderlinge maritieme grens formeel vast te stellen, bevestigen Joël Godeau, Frankrijks ambassadeur in Paramaribo en Harvey Naarendorp, Surinames ambassadeur in Parijs, aan AFP, De West en Starnieuws. De hernieuwde onderhandelingen zijn een vervolg op de recente gesprekken tussen beide landen om de illegale visserij, door Surinaamse vissers in Frans Guyanese kustwateren, effectief aan te pakken. In februari van dit jaar hebben Franse vissers de voorzijde van Surinames consulaat in Cayenne tijdelijk gebarricadeerd om van de Franse regering, bescherming te eisen tegen illegale vissers uit Suriname.

"Suriname autoriteiten zijn bereidwillig om het probleem op te lossen en we hebben vergelijkbare analyses om de visserij-sector te handhaven", zegt Godeau, toevoegend dat partijen zijn overeengekomen om te werken aan een concrete afbakening van het grensgebied en dat van Surinaamse zijde al een commissie is benoemd. Frankrijk (2007) én Suriname (2008) hebben uitbreiding van hun continentaal plat aangevraagd, dat door de Verenigde Naties (VN) is geaccepteerd. Het wordt pas internationaal geaccepteerd, na publicatie door de VN. Zolang Frankrijk en Suriname de onderlinge maritieme grens niet formeel hebben vastgesteld, zal de VN de reeds geaccepteerde uitbreiding niet publiceren.

De basis
“We zien de definitieve grensbepaling als een major punt”, onderstreept Naarendorp de positie van Suriname. Hij kan nog niet met zekerheid aangeven wanneer de commissie onder leiding van John Kolader in Parijs arriveert voor de onderhandelingen, maar garandeert: “oh, jazeker voor het intreden van de zomervakantie”. De Surinaamse diplomaat ziet de markering van de exacte grens als, “een soort moeder van waaruit alles verder gaat”. Het is de basis om zowel de maritieme economische rijkdom, vis en aardolie, te beschermen alsook de grensoverschrijdende criminaliteit aan te pakken. Hierbij wordt ook gerekend op de drie nieuwe kustwachtboten die uiterlijk juli worden verwacht

"Het is belangrijk dat de vissers weten wanneer ze de zeegrens passeren en in wiens wateren zij vissen”, zegt Godeau. Volgens informatie van de Franse diplomaat opereren dagelijks ongeveer 25-30 Surinaamse vissers illegaal in de Frans Guyanese kustwateren. Wanneer de vissers in de handen van de Gendarmerie vallen, worden de boten in beslag genomen en de kapitein gearresteerd. De booteigenaar krijgt 48 uur om een boete te betalen. Indien dat niet gebeurd wordt de boot vernietigd. De kapitein wordt door de Franse justitie vervolgd en de rest van de bemanning gedeporteerd. Behalve Surinaamse vissers heeft Frans Guyana nog ook last van agressieve illegale Braziliaanse vissers in haar kustgebied.

Edward Troon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May