Ook president Obama ‘krijgt’ brief met gif
17 Apr 2013, 20:00
foto
President Barack Obama


Nadat een brief met de giftige stof ricine bestemd voor de Republikeinse senator Roger Wicker was onderschept, is er nu ook één geadresseerd aan de Amerikaanse president Barack Obama. De brief is gisteren onderschept door het postsorteercentrum van het Witte Huis.

Volgens Amerikaanse media zou daarnaast ook in de Senaat een verdacht pakket zijn ontdekt. Woordvoerder van de Secret Service, de veiligheidsdienst die instaat voor de bescherming van het staatshoofd, Edwin Donovan, zegt dat het sorteercentrum zich buiten het presidentieel complex bevindt. De verdachte enveloppe heeft de ambtswoning van president Obama nooit bereikt, benadrukt hij.

De FBI heeft intussen bevestigd dat het om dezelfde substantie gaat die is aangetroffen in de brief gericht aan senator Wicker. Ricine is een dodelijke stof waarvoor er geen tegengif bestaat. De FBI zegt dat er nog geen relatie is gevonden tussen deze brieven en de aanslagen in Boston. Op het kantoor van de Republikeinse senator Richard Shelby is ook een verdacht pakket aangetroffen. De politie onderzoekt het pakket.

1000 keer giftiger
In de brieven met het poststempel Memphis, Tennessee staat: “Om iets verkeerds te zien en dat niet kenbaar te maken, staat gelijk aan een stille partner worden in zijn voortbestaan.” De brieven zijn getekend met: “Ik ben KC en ik keur dit bericht goed.”

Ricine wordt gewonnen uit ricinuszaad en is 1000 keer giftiger dan cyanide. Het gif kan fataal zijn bij inademing, inslikken of als het wordt geïnjecteerd. Ricine maakt deel uit van het afval dat wordt geproduceerd bij het maken van castorolie.

Meldingen van verdachte pakketjes en enveloppen hebben er ook toe geleid dat gebieden waar twee kantoorgebouwen van het Senaat staan, tijdelijk zijn ontruimd. Ondertussen heeft ook de Democratische senator Carl Levin gemeld dat een assistent een verdacht uitziende brief heeft ontvangen en dat de autoriteiten deze bezig zijn te onderzoeken. De FBI en andere beveiligingsdiensten zijn bezig de oorsprong van de brieven te traceren.

Alle correspondentie van het Congres wordt sinds 2001 gesorteerd en getest op een andere locatie. In 2001 ontvingen twee senatoren brieven doorspekt met antrax (miltvuur).
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May