Broki collectief wil geen Nederlandse steun voor monument
17 Apr 2013, 18:00
foto
Rudi Bottse


Het Broki collectief ofwel stichting 1 juli Keti Koti, wil niet dat vanuit de Nederlandse staatskas een bijdrage wordt geleverd aan het financieren van het Keti Koti bevrijdingsmonument. Broki spreekt dan ook haar ernstige afkeuring uit over de intentie die er in de samenleving is, om aan de Nederlandse regering een bijdrage te vragen voor de vervaardiging van het monument. “Wij willen ook niet van de Surinaamse regering, maar zeker niet van de Nederlandse”, zegt Broki coördinator Rudi Bottse aan Starnieuws.

Bottse verduidelijkt dat het maken van het monument niet 1,5 miljoen Euro, maar SRD 1,5 miljoen zal kosten. In Nederland heeft Barryl Biekman van het Platform Slavernijverleden zonder ruggespraak met Broki, het plan opgevat om aan de Nederlandse regering een bijdrage te vragen. Biekman was ook de initiatiefneemster van het slavernijmonument dat in Nederland is neergezet.

Zelf betalen
Bottse zegt dat het de bedoeling is dat het monument wordt bekostigd door de nakomelingen van de Afro-Surinamers. “Ik ben ervan overtuigd dat de Afro-Surinamers in staat zijn de kosten voor het monument zelf bijeen te brengen. We kunnen toch onmogelijk hiervoor geld vragen en accepteren van de Nederlandse regering?” Hij zegt naarstig op zoek te zijn naar het contactadres van Biekman om haar te stoppen in haar actie. Ook zal hij in een artikel dat in Nederland moet worden gepubliceerd, het standpunt van stichting Broki duidelijk maken.

Om het geld bijeen te krijgen zal Broki een landelijke campagne op touw zetten. Volgens Bottse zal het geen “breng geld campagne, maar een ophaalcampagne” worden. De stichting zal personen inzetten om in alle districten de toegezegde donaties voor het monument op te halen. Het monument zal worden vervaardigd door kunstenaar Erwin de Vries. Het moet in oktober klaar zijn en zal op 25 november worden onthuld. Met de autoriteiten wordt nog gesproken over de plek waar het monument komt te staan.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May