Oppositie Venezuela blaast demonstratie af
17 Apr 2013, 16:00
foto
Er zijn tientallen gewonden gevallen bij botsingen tussen politie en demonstranten in Venezuela. (Foto: AP)


De Venezolaanse oppositieleider Henrique Capriles heeft de protestmars waartoe hij had opgeroepen afgezet. Hij wilde met de demonstratie een hertelling eisen van de betwiste presidentsverkiezingen van zondag.

Zijn rivaal Nicolas Maduro is uitgeroepen tot winnaar. Hij had eerder laten weten dat hij een protestdemonstratie van de oppositie niet zou toestaan. Maduro beschuldigt de oppositie ervan dat zij een staatsgreep probeert te plegen nadat bij botsingen maandag zeven doden vielen.

Capriles zegt dat de regering verantwoordelijk is voor het geweld, omdat zij een herstelling probeert te voorkomen. Hij had opgeroepen voor vandaag opgeroepen tot vreedzame protesten in het land. "Wij zijn bereid om in dialoog met de regering te treden, zodat de crisis in de komende uren kan worden beëindigd," zei hij later. Hij beweerde dat aanhangers van Maduro van plan waren om in de protestmars te infiltreren.

Staatsgreep
Capriles weigert de verkiezingsuitslag te aanvaarden totdat alle stemmen opnieuw zijn geteld. Hij noemt Maduro ‘illegaal’. Na maandag waren er ook gisteren botsingen tussen politie en leden van de oppositie in diverse provinciale steden. De demonstranten hebben in Caracas ook enkele wegblokkades opgeworpen.

Maduro heeft gezegd dat de regering niet zou worden gechanteerd en riep de Venezolanen op vreedzaam te blijven. "Dit is de verantwoordelijkheid van degenen die hebben opgeroepen tot geweld, die de grondwet en de instellingen hebben genegeerd," sprak hij in een op de televisie uitgezonden toespraak.
"Hun plan is een staatsgreep," voegde hij eraan toe, terwijl hij zijn eigen aanhangers de straat opriep. "Als ze me willen omverwerpen, kom me halen. Met de mensen en de strijdkrachten, ik ben hier."

Tientallen zijn maandag gewond geraakt bij botsingen tussen politie en demonstranten. Maduro en andere hoge functionarissen hebben Capriles en zijn aanhangers "fascisten" genoemd.

Niet te begrijpen
Procureur-generaal Luisa Ortega zei dat bij de botsingen tussen demonstranten en de politie zeven mensen om het leven zijn gekomen, er meer dan 60 gewonden zijn gevallen en 139 zijn gearresteerd. Sommige kantoren zijn in brand gestoken en publieke eigendommen zijn vernield, zei Ortega.

Maduro beschuldigt de Verenigde Staten van Amerika tot het aanzetten tot geweld na de verkiezingen. De Amerikaanse regering heeft laten weten dat zij nog niet gereed was om de verkiezingsuitslag te accepteren.

Plaatsvervangend woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Patrick Ventrell, zei dat de beslissing van de Nationale Kiesraad om Maduro tot winnaar te verklaren nog voordat er een volledige hertelling is geweest, “moeilijk te begrijpen” is.

Washington had een slechte relatie met de nu overleden Hugo Chávez. Hij beschuldigde de Amerikanen ervan dat zij achter een coup zaten waarbij hij tijdelijk werd afgezet in 2002.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May