Pakistan zet reddingstroepen in na aardbeving Iran
17 Apr 2013, 11:00
foto


Pakistan heeft troepen gestuurd om zijn burgers te helpen die getroffen zijn door de krachtige aardbeving dinsdag. De aardbeving vond plaats net over de zuidoostelijke grens met Iran.

De beving had een kracht van 7.8 op de schaal van Richter en is de meest krachtige die Iran in meer dan 50 jaar heeft gehad. Er zijn 35 doden gevallen in de Pakistaanse provincie Balochistan. De Nationale Rampen Beheersautoriteit zegt dat er ook zo’n 150 mensen gewond zijn geraakt. De beving was te voelen in India en de Golfstaten.

De diepte van de beving dinsdag was ongeveer 95 kilometer. Het zwaarst getroffen is de Iraanse provincie Sistan Balochistan in de buurt van de stad Khash, met ongeveer 180.000 inwoners. Ook de plaats Saravan, met haar 250.000 mensen, is zwaar getroffen.

Hevige naschokken
Het epicentrum van de beving bevond zich in de woestijn, en zijn er geen bevolkingscentra er omheen. Er zijn geen doden in de steden rond het epicentrum gevallen, citeerde het Iraanse persbureau Isna een functionaris van het crisiscentrum.

Alle communicatie naar de getroffen regio zijn gesneden en zijn twintig zoek- en reddingsteams naar het gebied gestuurd. De regio heeft ongeveer 1.700 dorpen, waar de huizen hoofdzakelijk zijn opgetrokken uit kleistenen. Veel inwoners wonen in tenten.

In het Pakistaanse district Balochistan zijn doden gevallen en zijn huizen ingestort. Leger- en paramilitaire troepen zijn ernaartoe gestuurd om de mensen te helpen.
Het gebied heeft nadien nog een aantal sterke naschokken gehad. Vanmorgen nog was er een naschok met een kracht van 5,7.

Hulp aangeboden
Intussen heeft secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties in een verklaring gezegd dat de organisatie klaar staat om te helpen als dat gevraagd wordt. Ook de Verenigde Staten van Amerika heeft hulp aangeboden. De beving werd gevoeld over een groot gebied.

Wetenschappers zeggen dat aardbevingen in het zuidoosten van Iran worden aangedreven door de botsingen tussen de Arabische en Euraziatisch tektonische platen. De Arabische duwen naar het noorden met een snelheid van enkele centimeters per jaar.

In 2003 verwoestte een aardbeving met een kracht van 6,6 een groot deel van de zuidoostelijke stad Bam en doodde zo’n 26.000 mensen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May