Kabinet president dichtbij oplossing probleem ex-militairen
17 Apr 2013, 09:00
foto
Waldo Jameson (tweede van rechts) tijdens een persconferentie aan de Waterkant, maandag. (Foto: Raoul Lith)


Vanuit het Bureau Nationale Veiligheid van het kabinet van de president wordt er gewerkt aan een oplossing van het slepende probleem van de groepen ex-militairen die betrokken waren bij de binnenlandse oorlog. In een gesprek met president Desi Bouterse is afgesproken dat de gelederen moeten worden gesloten. Wat de groep-Waldo Jameson betreft, is het al zover. In het kamp van Renato Cyrus zijn er nog enkele voorwaarden gesteld.

Jameson zei tijdens een persconferentie dat de gelederen gesloten zijn. Er is een principe-overeenkomst getekend met Cyrus. Opmerkelijk was dat Cyrus, de voorzitter met wie er onenigheid was ontstaan, afwezig was op de persconferentie van maandag. In een telefoongesprek met Starnieuws zegt Cyrus dat hij er niet bij was omdat hij eerst de mediaberichten afwachtte. “Wij hebben aftastende gesprekken gevoerd en ik kijk even of de afspraken in de media verschijnen.” Er zijn afspraken gemaakt over verkiezingen die moeten worden gehouden. “Daaruit moet een voorzitter worden gekozen,” legt Cyrus uit.

Nog geen eenheid
De twee groepen hebben met elkaar gesproken, maar er zijn nog wrijvingen tussen hen. Er moet een nieuw bestuur komen. Jameson zegt dat hij er geen moeite mee heeft als Cyrus voorzitter is van beide groepen. Hij wordt dan adviseur. Er moet een gezamenlijk bestuur komen. "Bij ons gaat het niet om een positie, maar om een oplossing", zegt Jameson.

De ex-militairen voelen zich in de kou gelaten. De schuld voor het terugvallen van enkele leden schuift Jameson in de schoenen van de overheid die volgens hem verzuimde om het probleem op te lossen. Hij heeft namens de groep een dringend beroep gedaan op de president om hen te helpen hun wensenpakket te realiseren. Er zijn enkele voorwaarden gesteld waaraan de groepen moeten beantwoorden.

Besluit samenwerking
In een verklaring getekend door Cyrus en Jameson is opgenomen, dat alle onenigheid binnen de groep wordt ingetrokken en wordt samengewerkt aan de verdere uitvoering van het wensenpakket. De punten uit dit pakket blijven vooralsnog ongewijzigd zoals de begeleiding en behandeling van de getraumatiseerden en oorlogsgewonden, een monument, resocialisatie-toelage van SRD 200 verhogen naar SRD 500.

In het pakket is eveneens opgenomen een eenmalige uitkering voor niet werkenden die geen uitkering krijgen, bouwkavels, woningen en her-militarisering van hen die onterecht zijn ontslagen. Een deel van de militairen is intussen te werk gesteld bij verschillende diensten. Er zal weer afstemming gepleegd worden met het kabinet van de president met de recente ontwikkelingen. Beide groepen hopen dat zo snel mogelijk een oplossing wordt bereikt.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May