Iamgold blijft aandringen op lagere energiekosten
15 Apr 2013, 21:00
foto


Iamgold zal dit jaar nog de discussies over lagere energiekosten aangaan met de Surinaamse regering. Volgens het goudbedrijf erkent de regering het belang van lagere energiekosten voor Rosebel voor haar huidige basiscapaciteit en de overgang naar hard gesteente.

President en CEO van Iamgold, Steve Letwin, zegt in een verklaring dat nu de onderhandelingen over de definitieve overeenkomst zijn afgesloten, de discussies voor lagere energiekosten met prioriteit in 2013 zullen worden voortgezet.

Voor de nieuwe joint-venture is een energieprijs van US$ 0,11 per kWh overeengekomen. Het betreft hier energie die zal worden aangewend voor de productie in het joint-venturegebied. Dit gebied is gedefinieerd als een cirkelvormig gebied dat zich 45 kilometer uitstrekt vanaf de raffinaderij van Rosebel, doch met uitsluiting van de concessie te Gross Rosebel, voor een netto joint-venturegebied van zo’n 6.190 km².

Uitbreiding
De joint-venture met de staat Suriname geeft het recht om op een vereenvoudigde en versnelde basis voor verwerking te Rosebel een additionele 20.000 hectare of 200 km² om te zetten tot nieuwe exploitatierechten binnen dit gebied. Binnen de nieuwe Delfstoffenovereenkomst zal alle toekomstige productie van het joint-venturegebied voor honderd procent aan de joint-venture worden toegewezen.

Iamgold wil ook de verwerkingscapaciteit van haar goudbedrijf verhogen van 12 miljoen naar 14 miljoen geraffineerde ton per jaar. De Staat Suriname heeft de mogelijkheid om te participeren in deze uitbreiding, zegt Iamgold in een verklaring. Suriname kan een belang verwerven via de joint-venture tegen de vrije marktwaarde. “Rosebel zal het recht hebben zelf haar uitbreiding voort te zetten als de regering niet participeert via de joint-venture. In beide gevallen zal Rosebel toegang hebben tot het tarief van de lagere energiekosten voor de uitbreiding.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May