Toerismetraining Coronie moet district verder ontwikkelen
15 Apr 2013, 08:00
foto
Minister Falisie Pinas van TCT met de trainees.


Dertig dames in het district Coronie zijn een certificaat rijker geworden. Zij hebben met succes deelgenomen aan een toerismetraining. Het doel hiervan is om toerisme in het kokosdistrict te ontwikkelen. De training werd door Suriname Hospitality and Tourism Training Center (SHTTC) verzorgd. De certificaten mochten de deelnemers in ontvangst nemen uit handen van minister Falisie Pinas van Transport, Communicatie en Toerisme.

In het district Coronie werden drie trainingen verzorgd: Keukenassistentie, Food & Beverages en Housekeeping. Hiervoor hadden zich 32 personen opgegeven. De trainees werden geselecteerd uit twee groepen. “Er werd gelet op personen die reeds werkzaam zijn in de horecasector en die geregistreerd stonden als werkzoekenden met belangstelling voor toerisme. Als trainers fungeerden Josta Schet (Food & Beverages), Johan Tolud (Keukenassistent) en Chandra Lenne (Housekeeping), die zowel theoretische als praktische kennis en vaardigheden bijbrachten aan de zeer gemotiveerde groep”, zegt districtscommissaris Harold Sijlbing aan Starnieuws.

De trainingen werden bekostigd door het ministerie van Regionale Ontwikkeling (commissariaat Coronie), Stichting Toerisme Suriname en het Coastal Management Project van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer. De SHTTC onder leiding van Rabin Boeddha stelde alles in het werk om deze trainingen tot een succes te maken. Hij gaf aan dat er nog drie toerismetrainingen in voorbereiding zijn voor Coronie, waaronder Lodgebeheer en Tour guiding.

Veel potentie
Bij de certificaatuitreiking stelde Pinas dat Coronie een schat aan potentie heeft om het toerisme duurzaam te ontwikkelen. Ook kan hierdoor de economische situatie van veel families verbeterd worden. Hij noemde ecotoerisme, de mooie kustvlakte met veel kustvogels, de Coroniezwamp en de traditionele agrarische bedrijvigheid. De minister spoorde de aanwezigen aan om door te gaan met scholing en de kwaliteit van de service hoog te houden, zodat toeristen met een tevreden gevoel en positieve ervaringen terug kunnen keren naar hun land of woonplaats. Pinas benadrukte dat de trainees in staat worden gesteld om hun eigen bedrijf te starten en daarbij een goede dienstverlening te bieden.

De onderdirecteur Toerisme van het ministerie van TCT, Faridy Lila, merkte op dat ze trots is op de vrouwen van Coronie, die gaan voor vooruitgang en ontwikkeling. Sijlbing vertelde dat de toerisme een ingewikkelde industrie is die een integrale benadering eist. “Naast de ontwikkeling van attracties zijn dergelijke trainingen noodzakelijk om een dienstverlening van hoge kwaliteit te garanderen. Ook de bewustwording van de gehele districtsbevolking is daarbij van groot belang”, stelde Sijlbing. De dc is bezig met een meerjaren ontwikkelingsplan waarin toerisme een belangrijke plaats inneemt.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May