NPS-voorzitter Rusland: Zorgpunten gouddeal nog gebleven
15 Apr 2013, 06:00
foto
NPS-voorzitter Greogory Rusland


Greogory Rusland, voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS) en ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen, vindt dat er een goede basis is gelegd in 2004 voor de goudmijn te Gross Rosebel. Op grond hiervan kon de grootschalige goudsector worden uitgebouwd en verder worden ontwikkeld. Het Nieuw Front kon echter niet vóór de ontwerpwet stemmen om de regering te machtigen voor de uitbreiding van de activiteiten met Iamgold/Rosebel Goldmines.

Rusland om een reactie gevraagd over de goedkeuring van de ontwerpwet op basis waarvan de regering voor 30% kan participeren in de uitbreiding van de goudmijn van Iamgold, zegt aan Starnieuws dat er nog zorgpunten zijn. Belangrijke vragen die gesteld zijn door de oppositie zijn onbeantwoord gebleven, waardoor er nog te veel onduidelijkheden zijn gebleven.

Niet verwijderd
“Ik kan niet begrijpen dat wanneer de exclusiviteit van de optie op rechten door het bedrijf in de ‘area of interest’ is weggehaald, dat je nog steeds die paragraaf moet behouden in de overeenkomst. Wij zouden die gebieden uit strategisch oogpunt zoveel als mogelijk in Surinaamse handen moeten houden en dan meer voordeel voor ons land eruit halen op termijn”, stelt Rusland. Hij vindt dat met de ‘area of interest’ de zorg over wat er met de plantages en belangrijke gebieden, zoals de Johan Adolf Pengel luchthaven, Colakreek onduidelijk is. Er kunnen mogelijke claims komen door de afspraken die gemaakt zijn met de multinational.

Een ander punt van zorg waar de regering niet op in is gegaan, is de financiering van de investeringen voortvloeiende uit de goedgekeurde machtigingswet om de goud overeenkomst aan te gaan met Iamgold. Er bestaat grote onduidelijkheid hierover, ondanks het feit dat enkele assembleeleden hebben getracht hun exercities te presenteren. “Als oppositie wensen wij natuurlijk het beste, maar maken ons zorgen over zaken waarover geen duidelijk antwoord is verkregen. Dit zijn enkele redenen waarom de Nieuw Front fractie binnen de oppositie zich heeft moeten onthouden van stemming”, verduidelijkt Rusland.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May